Dagens bidrag: Norge

Vi går videre til neste land ut i vår presentasjon av årets bidrag. Bergenseren Carl Espen Thorbjørnsen reiser til København med balladen «Silent Storm» for å representere Norge i årets Eurovision Song Contest.

Carl Espen ble født i Bergen, sommeren 1982, og han vokste opp på idylliske Osterøy sammen med sin mor og to yngre søsken. Moren sang mye og i barndommen var Carl Espen omringet av flere familiemedlemmer som drev med musikk, flere av dem har vært viktige for ham gjennom hele oppveksten.

Carl Espen har lenge båret på en drøm om å få synge for mange mennesker og da han var 17 år deltok han på Talentiaden på Osterøy, hvor han fremførte «Wild World» av Cat Stevens, og vant hele konkurransen. Det var et stort øyeblikk for han, og det motiverte han til å begynne på musikklinjen på Rauma Folkehøgskole. Siden den gang har han deltatt i Idol, sunget mye i diverse familiesammenkomster og han har også sunget duetter med sin kusine, Josefin Winther, på noen konserter.

Det var Josefin som skrev «Silent Storm» til Carl Espen. Hun så at han bar på mange uforløste følelser inne i seg og at han kanskje ikke hadde funnet sin plass i verden ennå. Låta handler om følelser som kan virke som en stille storm på innsiden av et menneske, en storm som aldri gir opp håpet om en dag å få komme til ro.
Da Josefin spilte «Silent Storm» for Carl Espen visste han umiddelbart at den var skrevet til han og dette var noe han ville vise frem, de bestemte seg derfor å melde seg på Melodi Grand Prix.

Den 27. januar ble Carl Espen og resten av årets MGP-artister presentert på en pressekonferanse, der ble det også spilt 15 sekunders klipp av alle låtene. Etter å ha hørt dette korte lydklippet av «Silent Storm» kom Sony Music med et tilbud om en platekontrakt til Carl Espen, samtidig ble det tydelig at han seilet opp som en av de store favorittene til å vinne MGP. Låtene ble sluppet i sin helhet den 19. februar og interessen for Carl Espen økte etter hvert som det nærmet seg de tre semifinalene i Folketeateret.

Nytt for året var at alle semifinalene skulle sendes i løpet av en og samme helg, fra samme sted. Det var kun femten låter i årets utvelgelse og ni av dem skulle ta seg videre til finalen i Oslo Spektrum, tre finalister fra hver semifinale.
I tredje semifinale entret Carl Espen scenen som sistemann ut i årets startfelt. Han fremførte «Silent Storm» til stående applaus og det kom ikke som noe sjokk da det ble annonsert at han fikk flest stemmer i den siste semifinalen. En uke senere stod de ni finalistene på scenen i Spektrum og det var tydelig at Carl Espen stadig var en av de store favorittene til å gå av med seieren. Etter gullfinalen og en spennende avstemning var det klart at bergenseren hadde levd opp til forventningene. Han vant Melodi Grand Prix 2014 og får dermed representere Norge i årets Eurovision Song Contest.

I år har Norge blitt trukket til å opptre som land nummer tre i den andre semifinalen i ESC, torsdag 8. mai. Dette blir den 53. gangen Norge deltar i Eurovision og vi har vunnet konkurransen tre ganger, i 1985, 1995 og senest i 2009 med Alexander Rybak og hans «Fairytale». Norge er kjent for å være det landet mest flest sisteplasser i konkurransen, hittil har vi kommet nederst på resultatlisten hele 11 ganger.

I fjor havnet Norge på en respektabel fjerdeplass da Margaret Berger representerte oss med «I Feed You My Love» i Malmö.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien