Ukraina- krisen setter grå hår i hode på EBU

Den pågående krisen mellom Ukraina og Russland ser ut til å få følger for avstemmingen i årets konkurranse i København. EBU har valget mellom å trosse rådene og fordømmelsene fra verdenssamfunnet og FN eller å gi en honnør til Vladimir Putin når stemmene fra Krims befolkning skal telles opp.

Hvor hører Krims stemmer hjemme? I Russland eller i Ukraina? Russland har annektert Krim-halvøya og innlthomas Krim i Russland. Alle fordømmer Russlands handlinger og Ingen land i verden, eller organisasjoner som FNs generalforsamling eller Europas Forente Stater (EU) har akseptert annekteringen og ser fremdeles Krim som Ukrainsk.

 I disse dager er konflikten trappet ytterligere opp i Øst-Ukraina hvor russiske styrker har mobilisert ved grensen og fyrer opp under aggresjonen fra russisktalende borgere i Ukraina. Putin og hans styrker venter bare på den minste lille anledning til å ta tilbake Øst-Ukraina og legge området under Russland igjen. Skjer dette før semi og finale-uka i København vil den samme problematikken oppstå med disse stemmene. Hvor hører de hjemme?

EBU har i alle tider stått fast ved at Eurovision Song Contest ikke er politisk og ikke tar stilling til politiske spørsmål. Likefult blir konkurransen stadig vekk brukt av medlemslandenes TV-stasjoner til å formidle politisk propaganda og budskap gjennom sendingene uten at EBU griper inn. Den eneste gangen EBU tok et standpunkt var etter at Russland og Vladimir Putin gikk inn i Georgia i 2008.

Georgias bidrag til ESC dette året het «We don’t want to Put-In», som var en protestsang mot Vladimir Putin. Men Russland protesterte og feige som EBU er ble Georgias bidrag disket, mens ikke et ord fra EBUs side ble nevnt om at et EBU medlemsland hadde erklært krig mot et annet. Det er alltid lettere å holde med de store og sterke med makt og penger en å stille opp for de svake.

Situasjonen i dag er ikke lik men verre. Hele verden fordømmer Putins handlinger som øker sjansene for krise i kraftleveransene til Europa, utsikter for europeisk krig og økonomisk kaos. Så langt har de aller fleste tatt stilling til konflikten mot Russland og Putins galskap med løgner, sensur og hjernevask av sine borgere, de aller fleste bortsett fra EBU og mange ESC-fans. De ser ut til å mene at det for en hver pris er viktigere at alle land får være med i konkurransen en å utestenge de som ikke følger EBUs intensjoner med konkurransen og som ikke er for et harmonisk og fredelig Europa hvor rettferdighet, menneskerettigheter og demokrati får råde.

Spørsmålet om Krims stemmer har blitt varm politisk potet for EBU og de må faktisk ta en avgjørelse som blir politisk uansett hva de velger. «Vi har ikke et svar på hvordan vi skal håndtere dette ennå, men det blir nok en teknisk utfordring» sier EBUs leder og Eurovisionsjef Jan Ola Sand. Svenske «Aftonbladet» stilte ham en del spørsmål om temaet her om dagen og Jan Ola Sand kunne videre tafatt fortelle at de måtte undersøke infrastrukturen på Krim nærmere og finne ut om det var ukrainske eller russiske teleoperatører i området.

 Men her vil det øyeblikkelig oppstå et delikat problem for EBU. Krim er ikke anerkjent som egen stat og heller ikke som Russisk. Derfor kan ikke Krim stemme som russere eller som krimboere, kun som ukrainere. Alt annet vil stride mot verdenssamfunnets fordømmelse av Krim og Russland.

Jan Ola Sand sier videre at de jobber tett med den ukrainske TV-stasjonen for å se om det er en måte å løse problemet på. «Vi kan jo ikke nekte folk på Krim å stemme og å skille ut om en stemme kommer fra krim eller Moskva er helt umulig. Alternativt å isolere hele krim for stemmegivning er en komplisert affære og Jan Ola Sand trøster seg selv med at dette er utenfor EBUs kontroll. Løsningen ville selvfølgelig være å utestenge Russland fra konkurransen så ville problemet være løst.

EBUs krav til medlemslandene er tydelige. Eurovision Song Contest skal ikke være en politisk konkurranse og den skal holdes av TV-selskap som er upolitiske og upartiske. I 2012 ble kravene forsterket ytterligere med at sterkere fokus på menneskerettighetene og demokrati i EBUs medlemsland.  De nye reglene sier også at medlemsland kan utestenges om de ikke møter minimumskravene.

I samme intervju kan «Aftonbladet» også bekrefte at EBU nå gransker de russiske TV-kanalene. Tv-direktøren Dmitrij Kiseljov er med på EUs sanktionsliste på grund av sin ledende rolle i Putins propagandakrig. Han slipper altså ikke inn i Europa eller USA. Dmitrij Kiseljov er sjef for det russiske nyhetsbyrået og tv-kanalen Russia Today, som er Putins propagandakanal nr.1 til omverdenen.

EBU ser nå også over medlemskapet til Radio Voice of Russia, som fra og med i fjor ble en del av Russia Today.

Når det gjeller medlemskapet gjør EBU forespørsler om de faktiske forholdene rundt TV-kanalene. Når dette er gjort kommer saken til å bli behandlet av de relevante EBU-organene, sier informasjonsrådgiver Benjamin Steward, i EBU.

Det er tre nasjonale tv-kanaler i Russland som er totalt statskontrollerte. Spørsmålet EBU må svare på er hvor langt og lenge de kan gå med på å kompromisse med sina nye regler for medlemslandene. Mener de noe med lovverket bør de handle nå.

I år er det den russiske statlige tv-kanalen Russia 1 som sender Eurovision Song Contest. Kanalen er en del av det russiske EBU-organisasjonen VGTRK, den russiske motsvarigheten til PBS (f.eks NRK), som Dmitrij Kiseljov tidligere var vise-direktør for. Mange mener nå det er gode grunner til å granske VGTRK også. Det er nemlig heller tvilsomt om VGTRK klarer å leve opp til EBUs regler om presse-og ytringsfrihet og i hvert fall det som EBU legger i begrepet.

I følge Svante Stockselius (Jan Ola Sands fortreder), som har syv års erfaring med politikken som gjennomsyrer konkurransen, er det mange land som forsøker å utnytte denne konkurransen med politiske budskap. Er EBU en upolitisk organisasjon bør de snart begynne å statuere eksempler når lovverket brytes.

Den største politiske prøven EBU noen gang har blitt satt på er i København. Skal Krims borgere regnes som Ukrainere eller Russere? EBU har forhåpentligvis kommet fram til en beslutning innen den tid. Om den er i pakt med hva resten av verden mener skal bli spennende og se.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien