Dagens bidrag: Litauen

Vi går videre til Litauen i vår daglige presentasjon av årets bidrag. Etter et tolv ukers Eurovision-maraton ble det klart at Vilija Matačiūnaitė skulle få reise til København med sin egenskrevne låt «Attention».

Vilija Matačiūnaitė ble født 24. juni i 1986 og allerede i barnehagen begynte folk å få øynene opp for hennes talent. Da hun var 18 år bestemte hun seg for å delta i en latvisk sangkonkurranse ved navn Amber Star, der hun endte opp på en andreplass. Dette var bare starten på den unge artistens karriere. Året etter, i 2005, deltok hun i Litauens nasjonale utvelgelse til Eurovision Song Contest med låten «Oh My God», men det holdt bare til en 7 plass. Samme året havnet hun på nok en andreplass i en litauisk sangkonkurranse, The Way To The Stars.

I 2006 kom hennes debutalbum «Mylėk», som solgte til platina, og dette skulle bli året da Vilija virkelig fikk satt fart på karrieren. Hun ble ansatt som vert i radiokanalen Lietus og samme år sang hun seg til topp i flere TV-konkurranser. Hun vant både National League of Music og National League of Music – Christmas Cup, og hun sang seg til en tredjeplass i en internasjonal konkurranse ved navn The Golden Stork i Moldova.
I 2007 vant Vilija nok en sangkonkurranse, National League of Music – St. John’s battle, og hun ble listet blant topp 10 mest spilte artister i Litauen dette året. Hun hadde planer om å delta i den nasjonale utvelgelsen til Eurovision Song Contest, men valgte til slutt å trekke seg.

I løpet av de neste årene deltok hun i hele fem sangkonkurranser til, med gode resultater i dem alle. Men Vilija hadde flere prosjekter på gang. I 2009 spilte hun i en Kristen rocke-opera ved navn Resurrected, året etter fikk hun en rolle i den litauiske tv-serien My Beloved Enemy, og i 2011 ble hun ferdig utdannet som jazzvokalist ved Høyskolen i Vilnius.

I 2013 flyttet Vilija tilbake til Litauen og ble programleder for et TV-show ved navn Romeo Ir Džiuljeta, og nok en gang deltok hun og vant en sangkonkurranse. Før dette, mens hun stadig bodde i London, hadde Vilija skrevet teksten til «Attention», som først ble planlagt å være en reggaelåt. Det var først når hun traff den litauiske komponisten Viktoras Vaupšas at arrangementet i låta ble endret til den versjonen vi kjenner i dag.


Da det nærmet seg fristen for påmelding til den Litauiske utvelgelsen, sendte Vilija inn tre låter. Av alle de 106 sangene som ble mottatt til utvelgelsen ble det plukket ut 16 stykker som var med i konkurransen om å bli årets vinnerlåt i Litauen.

Den nasjonale utvelgelsen i Litauen, Eurovizijos, skulle vise seg å bli en lang prosess og det tok tolv uker før de hadde valgt sin vinnerlåt og representant. 20 artister ble plukket ut etter to innledende auditionrunder og halvparten ble eliminert etter de to første sendingene. Deretter røk de ut en etter en, hver uke, til det gjenstod tre stykker i finalen. I semifinalen var allerede «Attention» blitt stemt frem til årets vinnerlåt, så i finalen skulle de tre finalistene Mia, Vilija og Vaidas fremføre sine versjoner av låten, samt en annen valgfri låt av de utstemte bidragene. Etter jury- og seerstemmer var talt opp ble det klart at Vilija ble den heldige vinneren som får reise til København med sin egenskrevne låt.

I Eurovision Song Contest har Litauen blitt trukket til å entre scenen som land nummer 7 i den andre semifinalen. Dette blir den 15. gangen Litauen deltar i konkurransen siden 1994 og deres beste plassering er en 6. plass fra 2006 da LT United sang «We Are The Winners». I fjor ble landet representert av Andrius Pojaviis med låta «Something» og mange ble nok overrasket da han tok seg videre til finalen, men der holdt det bare til en skuffende 22. plass.

Det kan se ut til at Vilija har kommet blant topp tre i alle sangkonkurransene hun har vært med i hittil, derfor blir det spennende å se om trenden snur eller om hun klarer å gi Litauen sin beste plassering siden de debuterte i ESC for 20 år siden.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien