Dagens bidrag: Østerrike.

Fra Polen drar vi mot sør, og tager turen mot høyre for å finne neste nasjon på banen – der bydes velkommen til Alperne og Østerrike!

 Der var ikke mye stort og prengende over den nasjonal tv-stasjon, ORF’s måte å finne Alpelandets representant på i år. Etter en kort tenkepause valgte ORF kort og godt å meddele, at artisten Conchita Wurst, eller Tom (Thomas) Neuwirth, om vi skal bruke det borgerlige navn, ville blive deres 2014-representant i Danmark. Så sagt – så gjort, artisten med den store stemme og det særprægede ytre, kommer nu til å stå på scenen i B&W-Hallerne. Med det valg, har Østerrike valgt å sette kraftigt fokus på sig selv, for Conchita Wurst kommer som vanligt til å dele vandene.

 25-årige Tom Neuwirth stiftede Østerrike først bekendskap med i ORF talent-showet «Starmania» 2006/2007, hvor han blev nr. 2, ja altså efter Nadine Beiler, som Østerrike sendte til Eurovisjonen i Düsseldorf (2011). Efter «Starmania» forsøgte han sig med boybandet «Jetzt anders!», men dette prosjekt døde samme år. I 2011 sprang han så ut som Conchita Wurst i ORF talent-showet «Die große Chance», og bl.a. med sin egen utgave av «My heart will go on» tok han sig til finalen, hvor han av 9 deltakere fikk 7,91% av alle stemmerne, og det holdt til en 6. plass.

 I 2012 deltok Conchita Wurst i «Österreich rockt den Song Contest», da Østerrike skulle finde deres håp det Internationale Melodi Grand Prix i Baku, Aserbajdsjan. 10 sange hadde man med i den østerriske finale, 2 skulle videre i åpen konkurranse for trofæet og billetterne til Baku. Conchita Wurst med låten «That’s what I am» mot Trackshittaz og låten «Woki mit deim popo». Og der var dømt tæt på og lige ved – for med 51% av stemmerne, tok Trackshittaz seiren foran Conchita Wurst!

I år blev det endelig tid for Conchita Wurst, og allerede fra start gav valget av artisten genlyd i Europa, især Hviterussland og Russland, var det folk som forargedes over valget. Dette fikk i begge lande en mindre mengde folk til å protesterer, over at Østerrike sendte netop denne «slags» artist til det Internationale Melodi Grand Prix. Men lige mye hjalp det, på scenen i København kommer Conchita til å stå, for her at vise sit motto: «Hellere være den bedste versjon av sig selv, end en dårlig kopi av en anden». Det sker med låten «Rise like a Phoenix» som blev presentert i marts måned i år.

Tekst og melodi: Charly Mason, Joey Patulka, Ali Zuckowski & Julian Maas.

«Out of the ashes
Seeking rather than vengeance
Retribution
You were warned
Once I’m transformed
Once I’m reborn
You know I will rise like a phoenix
But you’re my flame

Go about your business
Act as if you’re free
Noone could have witnessed
What you did to me

Cause you wouldn’t know me today
And you have got to see
To believe
From the fading light I fly

Rise like a phoenix
Out of the ashes
Seeking rather than vengeance
Retribution
You were warned
Once I’m transformed
Once I’m reborn

I rise up to the sky
You threw me down but
I’m gonna fly

And rise like a phoenix
Out of the ashes
Seeking rather than vengeance
Retribution
You were warned
Once I’m transformed
Once I’m reborn
You know I will rise like a phoenix
But you’re my flame»

Østerrike kom i Eurovisjons-familjen i 1957, og de bedste resultater fikk landet i oppstarten, senere har det være gansje så som så med de store resultater! En enkel gang har Østerrike seiret. Året var 1966 da Udo Jürgens følsomt gav sin «Merci chérie». Nu er det tid for Østerrike til å gjøre endda et forsøk – start posisjon nr. 6 i den 2. semifinale er reservert til Alpelandet. Herzlich willkommen zu Conchita Wurst med låten «Rise like a Phoenix».

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien