Dagens bidrag: Finland

Dagens bidrag er Finland. Våre finske naboer har ikke vært fremmede til å sende rock til Eurovision siden de vant med denne sjangeren i 2006, i år prøver de lykken igjen med rockegruppa Softengine.

YLE valgte for tredje året på rad å satse på konseptet UMK. De tolv beste bidragene ble plukket ut blant de innsendte demoene og disse tolv fikk alle en sjanse til å vise seg fram både for publikum og for et sammensatt dommerpanel. Etter inngående runder stod det til slutt igjen åtte finalister. I finalen ble resultatet avgjort av halvparten telefonstemmer og halvparten stemmer fra de fire jurymedlemmene.

Miau fikk tredjeplassen, Mikko Pohjola andreplassen, mens det var rockegruppen Softengine som vant æren å representere Finland i årets Eurovision Song Contest som finner sted i Danmarks hovedstad København.

Ungdommene i rockebandet Softenginge har blitt kalt for finske Bon Jovi, men musikken deres er også i samme gate som The Killers og Coldplay. Bandet består av fem medlemmer: Topi Latukka på vokal, Ossi Mäkelä på gitar og keyboard, Eero Keskinen på bass,Tuomo Alarinta på slagverk og Henri Oskár som spiller Keyboard og sammen med Topi er den som bidrar mest når det kommer til låtskrivingen. Gruppen ble dannet i den finske byen Seinäjoki sommeren 2011 på loftet hos besteforeldrene til frontvokalist Topi.

Bidraget de skal synge heter «Something Better». Låten handler om en eldre mann som ser tilbake på livet sitt som han bestandig har vært misfornøyd med, fordi han har følt at han aldri har fått til noe ekstraordinært her i livet. Men mot slutten av livet dør hans kone og han innser at han har hatt noe bedre enn han noensinne har oppnådd på egenhånd og angrer på at han ikke innså det før det var for sent.

Topi har komponert «Something Better», mens han og Henri har skrevet teksten.

Finland debuterte i konkurransen i 1961 og har deltatt 47 ganger i konkurransen. De fikk sin første og eneste seier i Athen i 2006 med maskerte Lordi og deres «Hard Rock Hallelujah». Før dette var finnene sitt beste resultat da Marion Rung sang «Tom Tom Tom» til en sjetteplass i Luxembourg i 1973.

Finland og Softengine deltar i den andre semifinalen Torsdag 8.mai med startnummer åtte.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien