30 år med frihet: Nicole

17 år gamle Nicole formelig parkerte både Jahn Teigen og seksten andre konkurrenter i Harrogate i 1982, og fikk med sitt lille fredsbidrag en av tidenes mer minneverdige seire i konkurransen.

Denne uken er det nøyaktig 32 år siden vinnerlåten Ein bißschen Frieden seilte til topps i hele Europa. Bidraget blir ofte regnet blant de mest minneverdige av samtlige vinnerlåter gjennom tidene, og den var på mange måter den siste virkelige «klassiske» topplåten fra konkurransen.

Ikke før i 2009 da vår egen Alexander Rybak, skulle en vinner fra ESC igjen nå toppen av VGs singleliste – og i Storbritannia står ennå Nicole som den siste vinneren som har toppet de britiske listene.

I dag kan det virke underlig at et vinnerbidrag brukte både uker og måneder til å nå inn på lsitene, men dette var i 1982 – uten iTunes og Spotify. Man finner flere eksempler på fra 70- og 80-tallet  at Eurovision-låter brukte et par måneder på å nå butikkhyllene.

Nicole ble født som Nicole Seibert i Saarbrücken i Saarland, Tysklands minste delstat om man ser bort fra storbyene. Hun ble scenevant allerede som syvåring, og knapt skoleferdig i 1980 ble hun oppdaget av produsenten Robert Young på en sangfestival i Schwäbisch Hall i Baden-Württemberg. Young introduserte henne for Ralph Siegel og plateselskapet Jupiter, og i 1981 kom hennes debutsingle, Flieg nicht so hoch mein kleiner Freund.

Denne ble en stor suksess på de vesttyske listene og gikk helt til nummer to. Singlen gjorde det også bra i Sveits og Østerrike. Hun var dermed allerede et kjent navn for TV-seerne, da hun et halvt år senere stilte opp i den dengang vesttyske nasjonale uttakningen til Eurovision.

Ein bisschen Frieden vant der overlegent, og en enkel fremføring og en iørefallende låt, var det som skulle til at også resten av Europa fulgte etter. Den ble en av tidenes mest populære vinnere og ble innspilt på flere språk. I Norge foretrakk vi den tyske versjonen, mens britene ble overbevist nok til å sende hennes engelske innspilling helt til topps.

På norsk fikk vi en utgave med Hanne Krogh i Litt mere frihet.

For komponist Ralph Siegel var også seieren noe av en triumf. Dette var hans fjerde bidrag på rad for Vest-Tyskland, og selv nordmenn hadde ført hans prosjekt Ddschinghis Khan til noe av sommerslager i 1979. Siegel skulle senere levere jevnlige bidrag til Eurovision like til dags dato, men ingen kom opp mot fredslåten i 1982: En låt som først og fremst handlet om freden inne i oss, og var alt annet enn politisk motivert – selv om selvfølgelig britisk presse så langt som mulig forsøkte å nettop koble låten opp mot den pågående Falklandskrigen.

Seiersmarginen i Harrogate var og ble den største i konkkuransen helt frem til britene selv dro seieren i land med Katrina & The Waves i 1997. Den hanket inn med 12-ere og høye poeng, utenom fra naboene Østerrike og Luxembourg. Hvorfor kan man bare spekulere i, siden Nicole tross alt hadde fått suksess hos naboen i sør med sin debutsingle noen måneder tidligere.

Det hører også med til historien at Ralph Siegel ble beskyldt for plagiat, av nettopp en østerriske komponist. Informasjonen, som lenge stod på blant Wikipedia, er borte i dag – men det hele ble visstnok gjort opp utenfor rettssalene.

Nicole fikk en minislager til med Give Me More Time i august senere på året, og albumet og oppfølgeren Meine kleine Freiheit sørget for at hun i Norge unngikk et døgnflue-stempel, da dette solgte riktig så bra i årsskiftet 1982/83.

På hjemmebane fikk hun nok en stor hit med Ich Hab’ Dich Doch Lieb i 1983, og samme år vant nok en stor festival – World Popular Song Festival – i Tokyo. Deretter dalte karrieren nokså kraftig, men først og fremst fordi hun midt inne i suksessen fullførte videregående, samtidig som hun giftet seg til Nicole Hohloch, som hun heter ennå i dag, og fikk også ei datter.

På 90-tallet fikk hun så en renessanse som artist, denne gang trygt plantet i tysk schlagerland og voksenpop. For hennes 1999-utgivelse fikk hun en ECHO-nominasjon, den tyske platebransjens svar av Spellemannsprisen. Etter flerfoldige år på Siegels selskaper, ble hun i det nye årtusenet signert til Sony – og på de siste albumene har hun styrt karrieren selv.

Nicole er ennå i dag et godt og kjent navn innen det tyskspråklige markedet, og i skrivende stund er hun aktuell med en helt ny låt – Afrika.

Del:
Relaterte artikler