EBU i universell enighet med Universal

Det vekket oppsikt i sommer, da det ble kjent at EBU hadde forhandlet frem en ny avtale for samtlige bidrag i Eurovision. Der Universal tilsynelatende fikk eksklusive rettigheter til låtene, er nå bildet endret.

Det er for tiden Universal som sitter med rettighetene til det offisielle albumet fra konkurransen, og i vår ble det forhandlet frem en ny avtale som sikret selskapet høyere inntekter fra låtene. Det ble også spekulert i at kun Universal skulle distribuere ut bidragene til samtlige medier, om det så var butikkhyllene eller online.

Dette skapte sterke reaksjoner, spesielt i de nordiske landene, og flere låtskrivere og forleggere gikk skarpt ut mot avtalen. Frykten for et betydelig lavere engasjement i å bidra med låter til MGP, var høyst reell. Nå fikk jo derimot vite at akkurat dette ikke ble utfallet, da NRK ikke har mottatt et høyere antall bidrag siden Oslo-året i 2010.

NRK melder nå at Universal og EBU har kommet frem til endelig avtale, der rettighetene til låtskrivere og andre plateselskap utover Universal ivaretas. Hvert enkelt selskap forplikter seg til å gi ut låtene på samtlige større plattformer, men med hjelp til distribusjon fra Universal om ønskelig.

Dette kommer i tillegg til Universals egen samling og utgivelse av bidragene for Eurovision.

Både prosjektleder for MGP, Stian Malme, og Vivi Stenberg legger vekt på at dette er en avtale som bør gagne alle parter.

Talspersoner fra selve platebransjen, har foreløpig ikke kommentert avtalen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien