Selv om navnet hennes kanskje ikke høres så kjent ut, er hun absolutt ikke et ukjent fjes for norske TV-seere og musikkelskere. Til vanlig spiller og synger hun med bandet i TV2s «Hver gang vi møtes» og nå er hun klar for å delta i Melodi Grand Prix 2015.
Vi har tatt en prat med Marie Klåpbakken.
Marie Forr Klåpbakken er 29 år gammel og kommer fra Vinstra i Oppland, men for tiden er hun bosatt i Oslo og arbeider som freelance musiker.
Hun begynte å spille fiolin i ung alder og i 20-årene begynte hun å skrive sanger. Sangene hun skrev ble etter hvert satt sammen til det kritikerroste debutalbumet «Framtida», der to av låtene ble A-listet på NRK P1.
De fire siste årene har Marie vært fast inventar i bandet til TV2-programmet «Hver gang vi møtes», og det er nok herfra de fleste vil kjenne henne igjen. Hun har også spilt og turnert sammen med en rekke norske artister, blant annet Marion Ravn og Helene Bøksle. Da sistnevnte deltok i MGP 2011 med «Vardlokk» var Marie med på scenen og skapte mystikk da hun på «magisk» vis flyttet seg rundt på scenen og spilte på sin bestemors gamle langleik.
Fire år senere er hun altså klar for å stå på MGP-scenen igjen, denne gangen som artist med låten «Ta meg tilbake» som hun har skrevet sammen med Linn Hege Sagen og Olav Tronsmoen.
Vi har tatt en prat med Marie for å bli bedre kjent med henne:
Hei Marie!
Endelig er det offisielt at du skal være med i MGP 2015! Hvordan føles det?
Det føles godt å endelig kunne snakke om at jeg skal være med, for det var ganske vanskelig å holde det hemmelig. Jeg gru-gleder meg, og noen ganger tenker jeg at jeg må våkne fra drømmen fordi det er helt uvirkelig at jeg skal få delta i selveste Oslo Spektrum sammen med KORK, det er helt sinnsykt.
Hvorfor valgte du å bli med i årets Melodi Grand Prix?
I 2011 var jeg med Helene Bøksle på hennes bidrag, «Vardlokk», og det var en fantastisk opplevelse! Jeg hadde allikevel aldri sett for meg selv som en aktuell artist for MGP. Men så fikk jeg en e-post av Morten Thomassen, presidenten i Den Norske Grand Prix-klubben, som fortalte at de hadde hatt en intern avstemning av norske låter hvor min forrige singel «Eksistens» ble deres representant i OGAE Song Contest 2014. Jeg ble skikkelig stolt, men tenkte ikke noe mer over en mulig MGP-deltakelse før mitt plateselskap kom med forslaget noen måneder senere, etter de hadde hatt et møte med Vivi Stenberg og resten av MGP-komiteen. Jeg måtte fordøye dette en god stund før jeg tøffet meg opp til å takke ja. Nå gleder jeg meg virkelig!
Kan du fortelle leserne våre litt om deg selv og din musikalske bakgrunn?
Jeg startet på klassisk fiolin i en alder av 11 år, veldig inspirert av Secret Garden og Annbjørg Lien. Jeg øvde hele veien, spesielt når jeg egentlig skulle gjøre lekser, og det var kun musikk som sto i sentrum. Det ble derfor naturlig for meg å gå videre på musikklinjen ved Vinstra Videregående Skule.
I 2.klasse byttet jeg over til folkemusikk fordi det ble for langt å reise for klassisk undervisning. Direkte etter videregående kom jeg inn på folkemusikksolist ved Norges Musikkhøgskole i Oslo hvor jeg fullførte mastergraden min i 2010.
Hovedgrunnen til at jeg begynte å synge var fordi jeg falt av en hest i 2006 og hadde 5-6 måneder hvor det var vanskelig å spille fiolin på grunn av problemer med nakken. For å følge musikkundervisningen begynte jeg derfor å synge, og etter hvert ble det like naturlig for meg som å spille fiolin.
Jeg har skrevet egne tekster og sanger siden jeg var 20 år, og de første sangene mine ble til debutalbumet «Framtida» som kom ut i 2012, hvor Odin Staveland fra Vamp var produsent.
Kan du fortelle litt om hva «Ta meg tilbake» handler om og hvordan den ble til? Ble den laget spesielt for MGP?
Det er så mye man kan si om sangen, men jeg ønsker at den skal holdes såpass åpen at man selv kan lage sin egen historie rundt ordene. Det er viktig for meg at den både skal treffe, røre og fenge lytteren. «Ta meg tilbake» handler rett og slett om lengselen tilbake til det uskyldige.
Etter at jeg fikk spørsmålet om å være med i MGP ønsket jeg å lage en sang som passet godt inn i formatet uten at jeg mistet meg selv. Det var veldig viktig for meg å stå 100 % inne med produktet, ellers klarer jeg ikke å formidle på riktig måte.
Det er flere navn som skal hedres her, for uten dem hadde ikke sangen blitt det den er i dag.
Olav Tronsmoen og jeg skulle skrive den ultimate MGP-sangen, og laget kroppen og ordene «ta meg tilbake», deretter ble den sendt til min fantastiske produsent Alf Magne Hillestad som formet og laget landskapet rundt. Jeg skrev utallige tekster og melodilinjer uten å bli fornøyd med resultatet, og ringte til slutt Linn Hege Sagen. En ung og talentfull låtskriver som sammen med meg fikk til sluttproduktet, som vi alle er veldig stolte av!
Det er to norske og ni engelskspråklige låter i årets MGP. Tror du det gir deg noen fordeler å synge på norsk?
Jeg er litt redd for å spekulere for mye på dette, for i dagens samfunn fenger det nok flest publikummere om man synger på engelsk, samtidig så tror jeg at folk stadig blir mer bevisste på å bevare det vi har. Mange artister har gått tilbake til å synge på norsk etter flere år med engelskspråklig karriere.
For meg har det aldri vært noe valg å synge på annet enn morsmålet mitt, nettopp fordi jeg føler meg mer ekte når jeg formidler ordene som om jeg selv skulle snakket de.
Hva kan vi forvente oss når du står på scenen i Oslo Spektrum?
Det kan forventes en euforisk og magisk stemning med ærlig og direkte formidling. Jeg har bevisst valgt et rolig og stemningsfullt sceneutrykk som bevarer skjørheten i sangen.
Hvorfor bør akkurat du representere Norge i Wien?
Alle er veldig dyktige og det blir en tøff konkurranse, men jeg føler selv at jeg er en god representant for Norge. Jeg har elementer av folkemusikk, samtidig er det moderne. Jeg synger på norsk og representerer det som tidligere var ånden i Grand Prix da alle skulle synge på morsmålet. Det passer kanskje ekstra godt siden det er 60-årsjubileum.
Musikk er universelt, og det er sanseopplevelsen som dominerer. Med en sterk sang og den rette formidlingen trenger det ikke nødvendigvis å være ord man forstår. Jeg håper Norge heier meg frem!
Har du en favoritt MGP-låt?
Det har vært utrolig mange bra sanger i MGP opp gjennom tidene, men de siste årene må jeg trekke frem Loreen som en soleklar favoritt. Den damen har virkelig alt, og Euphoria er en klar vinnersang!
Hva er ditt beste MGP-minne?
Mitt beste minne er fra da jeg fikk være med Helene Bøksle i 2011. Det var fantastisk å være med på det eventyret, og nå får jeg lov til å være med igjen, og da som artist, noe som føles helt fantastisk!!
Og til slutt: Har du en hilsen til escNorge sine lesere?
Tusen takk for at dere ønsket å bli litt bedre kjent med meg. Håper tiden fremover blir like spennende for dere som for oss! Gleder meg til å synge for dere i OSLO SPEKTRUM 14. mars, HURRA!
escNorge ønsker Marie lykke til med deltakelsen i årets Melodi Grand Prix!
Årets MGP-låter slippes ikke i sin helhet før den 17. februar, men du kan lese mer om Marie Klåpbakken og høre en liten smakebit av «Ta meg tilbake» på NRKs egne MGP-sider www.nrk.no/mgp