Resultater fra gårsdagens irske finale

Fredag kveld var det duket for årets Eurosong-spesial under sendingen av The Late Late show. Etter en spennende avstemning ble klart at Irland i år skal representeres av Molly Sterling med låten «Playing With Numbers».

Irland er en stolt nasjon i ESC-sammenheng, noe som kanskje ikke er så rart da de fremdeles holder rekorden som tidenes mestvinnende nasjon med sine 7 seiere sammenlagt, men de siste årene har det ikke akkurat gått irenes vei i den internasjonale finalen. I ESC i København måtte de se finalen fra sidelinjen og RTE var raskt ute med nyheter om at det ville bli endringer i deres nasjonale utvelgelse, Eurosong 2015. Den største forandringen i årets Eurosong var at de kvittet seg med mentorsystemet og nå åpnet for bidrag fra hele Europa, noe som resulterte i at RTE fikk inn 320 bidrag til årets Eurosong, men ellers var det ikke rare endringene å se.

Fredagens sending startet med en medley med noen av ESC-historiens mest kjente vinnerlåter fremført av de irske vinnerene Niamh Kavanagh, Paul Harrington og Linda Martin. Stemningen var på topp og det var duket for en kveld med både nye og gamle låter, 2015 markerer nemlig at det er 50 år siden Irland deltok i Eurovision Song Contest for første gang.
Programleder for kvelden var «The Late Late Show»-verten Ryan Tubridy og han hadde fått med seg et gjestepanel bestående av komponisten Phil Coulter, sanger og ESC-vinner Linda Martin, programleder Mairead Farrell og dragartisten Panti Bliss.

Låtskriver Tony Adams fikk introdusere sin låt og så var det klart for Alex Saint & the MJ’s til å fremføre kveldens første bidrag:
Låt nr 1: «She’s So Fine»

Panelet var ikke overbevist om at rap ville fungere i Eurovision og virket lite imponert før vi ble introdusert for kveldens neste bidrag.
Låtskriver Charlie McGettigan introduserte oss for låta si og Kat Mahon fremførte kveldens andre bidrag:
Låt nr 2: «Anybody Got A Shoulder?»

Panelet skrøt av både melodi, tekst og ikke minst Kats stemme, de virket ganske enige om at dette var en låt som kunne fungere i Wien.
Etter synsingen var det klart for litt underholdning i form av en ESC-kunnskapsquiz før de svenske låtskriverne fikk introdusere sin låt.
Gustav Euren fortalte kort om resten av låtskriver-teamet og sangen deres. På scenen stod Erika Selin og koristene, jentene fra Timoteij, klare for å fremføre kveldens tredje bidrag:
Låt nr. 3: «Break Me Up»

Både panelet og pubilkum virket fornøyd med dette bidraget og Linda Martin mente at «Break Me Up» er en låt som kan sanke poeng fra hele Europa.
Nikki Kavanagh fikk introdusere seg selv og bidraget sitt, men hun påpekte at hun var fryktelig nervøs før hun gikk opp på scenen og fremførte kveldens fjerde bidrag:
Låt nr. 4: «Memories (In Melody)»

Panelet var litt splittet angående Nikkis fremføring, de mente låten var kraftig og litt for vanskelig å synge live. Da Nikki ble intervjuet i Green Room, like etter opptredenen sin, påpekte hun selv at hun slet med vokalen og måtte gjøre en bedre jobb dersom hun skulle til Wien.
Kveldens siste låtskriver, Greg French, fikk introdusere sitt bidrag og han passet på å skryte masse av 16 år gamle Molly Sterling som satte seg ved pianoet og fremførte kveldens femte bidrag:
Låt nr. 5: «Playing With Numbers»

Så snart Molly var ferdig med å synge sa Panti Bliss «Dette er låten for meg!». Panelet skrøt av stemmen hennes men påpekte at de tror folk må høre sangen et par ganger før den sitter. Generelt var det dette bidraget som fikk flest positive tilbakemeldinger.

Etter en kort nedtelling ble telefonlinjene åpnet og vi fikk et tilbakeblikk på kveldens fem bidrag.
Så det var duket for pauseunderholdningen, som i år var en irsk mini-utgave av «Beat for Beat», med orkester, gamle ESC-låter og allsang.
Når telefonlinjene ble stengt skulle panelet fortelle hvem de hadde mest tro på av kveldens finalister og de slet med å velge, men det stod mellom Kat Mahon og Molly Sterling.

Etter den to timer lange finalen skulle årets vinner kåres med 50/50 jury- og seer-stemmer og først ut fikk vi høre resultatet fra de fem regionale juryene i Galway, Cork, Dublin, Limerick og Sligo, og det viste seg å bli en jevn avstemming.
Når juryenes stemmer var regnet sammen lå «Anybody Got A Shoulder?» på første plass med 50 poeng, bare 2 poeng foran «Break Me Up».

juryvote

TV-seernes stemmer stod for tur og det skulle ikke bli mindre spennende nå. Ryan Tubridy leste opp poengene i full fart og publikum var i ekstase da «Playing With Numbers» mottok seernes høyeste poengsum og stakk av med seieren, bare 4 poeng foran Kat Mahons «Anybody Got A Shoulder?».

televote

Dermed er det 16 år gamle Molly Sterling som flyr det irske flagget i Eurovision Song Contest 2015:

Irland har blitt trukket til å opptre i første halvdel av den andre semifinalen i Wien, torsdag 21. mai, og det blir spennende å se om de klarer å ta seg til finalen med Mollys ballade, i noe som foreløpig ser ut til å bli et balladetungt år.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien