MGP 2015 – Sett fra Norge

Vår fjerde og hjemlige ekspertskribent behøver vel ingen nærmere presentasjon: Jostein Pedersen.

Her er hans gjennomgang av årets 11 MGP-låter:


Alexandra Joner: Cinderella (Melodi: Erik Smaaland, Kristoffer Tømmerbakke (GoToGuy), Thea Oskarsen/Tekst: Erik Smaaland, Kristoffer Tømmerbakke (GoToGuy)

Norges egen Rihanna slår ikke uventet til med en Rihanna-pastisj. Mange begynner umiddelbart å nynne på «Umbrella» som herjet listene våren 07. Deri ligger problemet; til tross for kompakt og suggererende sang, hviler det noe provinsielt og utdatert over denne Erik & Kriss-produksjonen. Lydbildet blir for flatt, uten sofistikerte og lekre detaljer med et for svakt vers som bygger opp til et refreng uten nyhetens interesse. For å illustrere det utdaterte: Den dundrer og går døgnet rundt på NRK MP3 der den på sett og vis passer inn i lydbildet, mens den for eksempel på toneangivende BBC Radio 1 eller fransk og tysk Kiss FM, ville ha falt totalt igjennom.

Contrazt: Heaven (Melodi og tekst: Jan Lysdahl og Jacob Collin Launbjerg)

Milde «Heaven» for noe søl! Den danskskrevne sangen er årets dansebandalibi for populære Contrazt som til alt overmål må synge på engelsk. Genrens karakteristiske lydvegg av saksofoner er byttet ut med messing, hvilket blir feil og ulogisk. Bass og trommer er skjøvet i bakgrunnen, noe som er naturstridig for et danseband. Vokalen og engelskuttalen forbigås i den størst mulige taushet. Contrazt sendes derfor øyeblikkelig på dansebandskole hos Lasse Stefanz.

Erlend Bratland: Thunderstruck (Melodi: Joy Deb, Linnea Deb Tekst: Erlend Bratland, Linnea Deb)

Bratland (vinner Norske Talenter 08) har en av årets sterkeste stemmer, så dette kan bli spektakulært. Sangen er moderne svensk slager skrevet av ekteparet Joy og Linnea Deb (Robin Stjernberg: «You», 13) blandet med dufter av James Bond og Depeche Mode. Hans stemmekraft og stødige register løfter sangen og gjør refrenget mer suggererende enn det i virkeligheten er. Bra jobba – dette blir spennende!

Ira Konstantinidis: We Don’t Worry (Melodi: Øyvind Blikstad, Bjarte Giske/ Tekst: Ali Pirzad, Julie Bergan)

Årets glade sommerslager kommer fra 17-årige Konstantindis som har en langt modnere og mørkere stemme enn hva alderen tilsier. Kontrasten mellom stemmens dybde og sangens lyse letthet kan være et problem for enkelte, men virker også berikende. I de tre kritiske minuttene på scenen kan dette slå begge veier. Utfordrer er hun okke som.

Jenny Langlo: Next To You (Komponist/sangtekst: Jenny Langlo, Robin Mortensen Lynch og Niklas Olovson (Machopsycho)

Langlo (Idol-vinner 11) sier i intervjuer at det tok bare et par timer å skrive sangen. Tenk hvor bra den hadde blitt om de hadde brukt noen timer til! Langlo og svenske Machopsycho (med Robert Lynch fra Sandnessjøen!) som skrev Margaret Bergers «I Feed You My Love» (13), stiller med årets sterkeste refreng. Det skusles nesten bort i poengløse vers og mangel på dramaturgi. Drivet i de medrivende refrengene har ingen steder å gå, og dunster bort uten konklusjon. Langlos stemme har tatt sjumilsskritt siden Idol og det skal bli spennende å se og høre om dette holder de tre magiske minuttene på scenen.

Karin Park: Human Beings (Melodi/tekst: Karin Park/Guy Chambers)

Dessverre er Parks sang årets skuffelse. Ikke fordi at forventningene har vært høye på grunn av Robbie Williams-komponist Guy Chambers medvirkning, men fordi dette er middelmådig fra en artist som nesten alltid har et ekstra sting i sangene sine. Refrenget er forglemmelig bortgjemt i en lydvegg som river ned i stedet for å bygge opp sangens skjulte muligheter.

.

Marie Klåpbakken: Ta meg tilbake. (Melodi/tekst: Marie Klåpbakken, Linn Hege Sagen, Olav Tronsmoen)

Klåpbakken står for årets folkemusikk- og P1-alibi. Vel, dette er hverken folkemusikk eller P1 der en god idé med å blande elektronika med tradisjonsmusikk drukner i et overdimensjonert arrangement. Men Klåpbakken har mye for seg siden stemmen er betagende og antydningen av et refreng tyder på et godt popøre. Kanskje hun kommer tilbake med et norsk Timoteij? Hint, hint!

Mørland & Debrah Scarlett: A Monster Like Me (Melodi/tekst: Kjetil Mørland)

En perle av en sang om noe av det såreste i kjærligheten: Å la noen gå av kjærlighet. Stemmene er hjerteskjærende vakre sammen, skjønt Debrah Scarlett lar sin Amy Winehouse-påvirkning komme i veien for sin egen personlighet. Det er til å leve med. Det er også til å leve med at i løpet av de tre minuttene er det tid for bare halvannet refreng. Her er det den såre stemningen, sødmen stemmene imellom og det bevrende arrangementet som er poenget. Tre lykkelige ulykkelige minutter.

Raylee: Louder (Melodi/tekst: Andreas Stone Johansson & Ricky Hanley)

Raylees bidrag er et godt eksempel der alt tilsynelatende stemmer, men som forlater danser og lytter temmelig upåvirket. Det kan hende det er fordi sangen er for lite kompakt og spriket mellom det svingende verset og det mer marsjerende refrenget blir for stort. Videre kan det hende at Raylees yndige stemme ikke passer til å synge ord som «burning with desire» der begjæret blir mer teori enn praksis. Fiffig minimalistisk produksjon, flotte harmonier, men …

Staysman & Lazz: En godt stekt pizza (Melodi/tekst: Stian Thorbjørnsen, Petter Kristiansen, Lars-Erik Blokkhus, Jesper Borgen, Magnus Clausen)

Hurra – endelig et storselgende og superpopulært navn i GP! Staysman & Lazz gjør som de pleier: Lager fengende danse-på-bordet-sanger som skapt for den norske helgefylla. Dette misliker forståsegpåerne intens som har svart med masseslakt. Da skal de vite at sangen er grim, norsk hverdagsrealisme anno 2015 tatt på kornet. Det er slik vi lever nå. Om Staysman & Lazz-tilhengerne ikke danser for mye og er noenlunde edru, er dette en soleklar vinnerkandidat.

Tor & Bettan: All Over The World (Melodi/tekst: Tor Endresen og Are Selheim)

Veteranene er tilbake – og de innfrir! Årets beste stemmer som klinger perfekt i en knallduett. Sangen er gammeldags med et oppbyggelig budskap som er etterlengtet i en kaotisk samtid. Dermed skiller den seg ut og blir løftet av renspikket artisteri som er så godt å høre og se på. Velkommen tilbake – og gratulerer!


Vi retter en stor takk til Jostein for velvillige synspunkter!

I morgen, fredag, publiserer vi årets femte og siste MGP-gjennomgang. Det kommer fra en by som en årets deltakere tidligere har sunget om …

Tilrettelagt av Eivind Charlie M. Sætre

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien