Dagens bidrag – Moldova

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien, presenterer escNorge årets 40 finalelåter. I dag har turen kommet til Moldova:

moldova1

Moldova representeres i år av ukrainske Eduard Romanyuta som tok en overbevisende, om enn noe kontroversiell, seier i årets O Melodie Pentru Europa. Låten skiller seg ut i årets felt ved å være «ordentlig» up-tempo.

Eduard Romanyuta er 22 år gammel og kommer fra en liten by vest i Ukraina. Helt fra 5-års alderen har Eduard stått på scener i hele Ukraina og andre øst-europeiske land. Han var en barnestjerne og har fått flere utmerkelser for sitt bidrag til musikk og kultur i Ukraina. Han er ikke ukjent med å delta i musikk-konkurranser. Han har deltatt i mange og vunnet flere av dem.

Hans første album ble sluppet allerede i 2003 kalt Colours of the Native Land. I mer voksen alder startet han å jobbe med svenske låtskrivere og produsenter. I 2012 og 2013 deltok han i den nasjonale finalen for Eurovision Song Contest i hjemlandet Ukraina med låtene I’ll Never Let You Go og Get Real With My Heart som gav ham henholdsvis femte og tredje plass.

I år er som kjent Ukraina ikke med i Eurovision Song Contest og Eduard bestemte seg derfor for å søke lykken i Moldovas utvelgelse. Finalen i O Melodie Pentru Europa ble vunnet etter topp-poeng av både jury og telefonstemmer. Seieren var ikke bare populær blant flere moldovske artister og det skal ha vært opprør backstage etter finalen, der flere mente han hadde kjøpt jurystemmer og brukt penger på å stemme på seg selv. Det har ikke kommet noe bevis for dette og stormen la seg fort.

Låten Moldova deltar med heter I Want Your Love og er skrevet av det svenske produsent-teamet The Kennel. Låtskriverne er Erik Lewander, Hayley Aitken og Tom Andrews.

Tross at Moldova har en av få ordentlig up-tempo låter i årets konkurranse er det ikke stor tro på at de kommer til å gjøre det noe bra i årets konkurranse. De ligger helt i bunnen av bettinglistene.

Moldovas beste plassering i Eurovision Song Contest er fra debuten i 2005 da de nådde en 6. plass med Zdob si Zdub. Siden har de kvalifisert seg til finalen i 7 av 9 tilfeller og har oppnådd ytterligere en topp-10 plassering i 2007 med Natalia Barbu.

moldova2

I år har Moldova fått startnummer 1 i den første semifinalen den 19. mai. Eduard Romanyuta håper å komme seg til finalen med låten I Want Your Love.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien