Dagens bidrag – Armenia

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien, presenterer escNorge årets 40 finalelåter. I dag har turen kommet til Armenia. 

armenia1

 Armenia debuterte i Eurovision Song Contest tilbake i 2006, med artisten Andre og bidraget Without your love. De har deltatt hvert eneste år siden, bortsett fra i 2012 når konkurransen ble arrangert i Aserbadsjan. Armenia har gjort det litt varierende i Eurovision, deres to beste plasseringer er nummer fem i 2008 og nummer fire i fjor. I 2011 klarte de ikke å nå finalen. 

Årets representanter fra Armenia kalles Genealogy. Ideen bak gruppen er at hver person skal representere en av verdensdelene. De skal synge låten Face the shadow i Wien, og har fått det negative beryktede startnummeret to i den første semifinalen. 

Låten er produsert avArmen Martirosyan, mens  Inna Mkrtchyan har skrevet teksten til bidraget. Førstnevnte navn er langt ifra noe uskrevet blad, da han også sto bak Armenias bidrag til Oslo finalen i 2010, Apricot Stone

Genealogy består av seks følgende medlemmer:

Vahe Tilbian fra Afrika, Tamar Kaprelian fra USA, Stephanie Topalian fra Asia, Essai Altounian fra Europa, Marya-Jean Odoherty Basmadijan fra Australia og fra Armenia har de med seg Inga Arshakyan. 

Vahe Tilbian er født i 1980 i Etiopia i Afrika, men har også forbindelser til Armenia. Han er kjent for sin allsidighet innen musikk, og kan gjøre alle slags sjangere fra R&B til rock. I motsetning til de fleste Eurovision deltagerne, startet ikke Vahe med musikk før han var voksen. Han har en doktograd i biologi og har også studert vitenskap i Canada. Det var som sagt i voksen alder at han følte seg kallet til musikken. I 2008 sa han opp jobben sin for å følge sin drøm og begynte å leve 100% av musikken. Han har utgitt et helt album gratis, og også mottatt en stor og viktig armensk musikkpris for sin singel Dont stop. For tiden spiller han i band, og er også en fast spaltist i et populært magasin som blir utgitt i hjemlandet Etiopia. 

Tamar Kaprelian er født i 1986 i Arizona USA. Hennes fødenavn er egentlig Madriossian, men hun tok navnet Kaprelian for å hedre sin døde bestefar. Tamars foreldre er utvandrere fra Armenia, og hun er meget stolt av sin armenske arv, noe som vises i både musikk og stil. Hun vant i 2008 en konkurranse kalt OneRepublic cover contest. Seieren i denne konkurransen førte til at hun fikk utgitt en singel kalt New Day, og senere i 2010 hennes første album Sinner or a Saint. Tamar har også turnert med gruppen Far East Movement, som hadde en stor hit for noen år siden. 

Stephanie Topolian er født i 1987 i California, USA. Hun har japansk/armenske gener og er både sanger, produsent og skuespiller. Stephanie begynte å synge som 13 åring, og etter å ha sendt inn en demotape til et stort japansk plateselskap fikk hun utgi en singel og to album. Stephanie kan også smykke seg med at hun har vunnet japans mest prestisjetunge musikkpris i kategorien beste nykommer. Mange av hennes singler er å høre i japanske animefilmer. Stephanie har spilt i en del japanske filmer, både langfilmer, og nå nylig en kortfilm.

Essai Altounian er født i 1980 i Paris, Frankrike. Han er sanger, skuespiller, produsent og kan også spille keyboard. Akkurat som alle de andre medlemmene av Genealogy, har han også armenske aner. Essai produserte sin første singel som trettenåring og signerte sin første platekontrakt som nittenåring, da han var en del av bandet Ideal-3. Når han var 21 år, forlot han gruppen og begynte som soloartist. Han fikk platekontrakt, og var å se på mange kjente tv shows i Frankrike. Samtidig som han ble soloartist, ble også hans talent for å skrive og produsere låter annerkjent av andre artister. Han skrev blant annet mange låter til artisten Jenifer, og en av låtene vant en musikkpris. Essai har også laget mange kjente musikaler som er kjent i både Frankrike, Belgia og Sveits. Sammen med en annen produsent har han skrevet hele 25 låter til musikalen Les demoiselles rochefort. Essai jobber for tiden med sitt debutalbum som er ventet i 2016. Til årsmarkeringen for folkemordet på mange armenere, skev, produserte han og fremførte en minnelåt. Han er forøvrig brennende engasjert i tragedien som rammet armenerne i 1915. 

Mary-Jean O`Doherty Basmadijan er født i USA, og besitter både australske og armenske gener. Hun er mest kjent for sitt arbeid innen klassisk musikk og opera. Hun er den første vinneren av Paris Opera Awards, og har også fremført i Royal Albert Hall i London. Hun er for tiden aktiv i flere operaoppsettninger både i London, Praha og Paris. 

Det siste medlemmet i Genealogy heter Inga Arshakyan og er født i 1982 i Yerevan, Armenia. Hun har gått på musikkskole i hjemlandet og er uteksaminert som fiolinist. Etter en innholdsrik karriere sammen med sin søster, startet hun på nye studier i 2005. Etter noen år ble hun uteksaminert innen jazz sjangeren. Inga er ingen ukjent i Eurovision da hun i 2009 sammen med sin søster Anush, representerte Armenia med låten JanJan. Sammen tok de Armenia til en finfin niendeplass i finalen. Som tidligere skrevet har Ingas musikalske karriere alltid vært med sin lillesøster ved sin side. De har sammen utgitt tre album, turnert i både Russland, USA og Europa og også utgitt mange singler. 

Genealogy er klar for Eurovision med låten Face the Shadows, og blir å finne i den første semien med startnummer 2. Tror du de klarer å nå finalen? Stem i pollen under. 

armenia2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien