Sverige: Måns må endre bakgrunnsvideoen

Ikke en ESC-årgang uten kontroverser rundt Sveriges scenefremføring: Midt i påskehøytiden kunne SVT melde at de velger å endre videoen som er en integrert del av Måns Zelmerlöws opptreden for å unngå et mulig plagiatsøksmål.

Det er den lille strekmannen som gjorde Måns selskap på scenen i Melodifestivalen som nå er gjenstand for urolighetene. Likhetene er nemlig store med en figur som allerede eksisterer i videoen Alchemy of Light av A DandyPunk.

Hjernen bak videomaterialet til Sveriges bidrag Heroes, Fredrik «Benke» Rydman, innrømmer at han har lånt inspirasjon fra andre da han designet Måns’ video.

– Jeg har absolutt latt meg inspirere av figuren det her er snakk om, men selv om jeg vil avvise at det dreier seg om et plagiat, kan vi aldri forutsi hvordan et eventuelt rettslig utfall vil bli, sier Benkman til SVT. – Dessuten har vi ikke tid til slikt nå. Ettersom utseendet på figuren ikke er avgjørende for meg, er det et enkelt valg å korrigere den.

SVT har nå fjernet den opprinnelige videoen fra ESCs offisielle nettsider, eurovision.tv, og erstattet den med en annen video der låtens tekst spilles over et nærbilde av Måns Zelmerlöws lepper. I mellomtiden gjøres de nødvendige endringene på «strekmannen» slik at han kan vises frem på scenen i Wien uten frykt for plagiatsøksmål. 

Måns Zelmerlöw selv tar oppstyret med stor ro, og uttaler til SVT:

– Figuren skal få nye klær, rett og slett. Det er jo vår nå, og da kan han ikke ha samme klær som i februar…

Del:
Relaterte artikler