60 år med Eurovision i bokform

Ikke et jubileum uten en solid omtale i bokform: I dag ble The Eurovision Song Contest – The Official Celebration lansert: Foreløpig kun på engelsk, men flere språkutgaver er på trappene.

John Kennedy O’Connor har også tidligere severt lesehungrige fans og interesserte historie og fakta rundt konkurransen i bokform, men i motsetning til den flere ganger reviderte The Official History – er årets utgivelse en helt nyskrevet bok.

Her er det hele skrevet med både ironi og kjærlighet til Eurovision som fenomen og konkurranse. Tekstlinjene er korte og krydret med bilder og farger i alle regnbuens varianter, og her er krydder for den innerste kjernen av «hardcore» fans: Detaljer som man slett ikke har tenkt på gjennom årene. Samtidig er fremtstillingene både tematisert i kapitler og bolker, og ikke minst kortfattelige og oversiktelige. Slik vil boken også ha en fin verdi for de som har interesse å lese om konkurransen, uten å være genuint opptatt av det konseptet som Eurovision jo tross alt er.

Det skinner kanskje litt gjennom at O’Connor er brite, riktignok med base fra USA, men han tar godt hensyn til hele hærskaren av land og deltakere gjennom de seks tiårene. Pussig nok finnes det nettopp grunnet den litt britiske dominansen en solid pophistorisk verdi i tekstlinjene. Kanskje selv Paul McCartney vil nikke bekreftende til hvordan hans protegè Mary Hopkin endte sin karriere etter «nederlaget» i Amsterdam 1970?

Boken er såpass nyskrevet, at her finnes også små detaljer frem mot finalen i Wien. Selvfølgelig har O’Connor ikke skrevet konkret om årets låter i boken, slik at vi utfordret ham til å skrive en egen ekspertvurdering foran årets finale – eksklusivt for escNorge. Hans synspunkter rundt årets startfelt kan du lese på sidene våre i morgen, fredag.

O’Connor og Carlton forlag har også forært oss en bok som kan bli din. Detaljer om hva og hvordan du uten kostnader kan bli innehaver av jubileumsboken, kommer på sidene våre i løpet av noen få dager.

For alle andre: The Official Celebration er tilgjengelig på Amazon og kan kjøpes via linken under. Foreløpig kun på engelsk, men på sikt vil blant annet en svensk utgave bli lansert.

Del:
Relaterte artikler