Dagens bidrag – Serbia

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien, presenterer escNorge årets 40 finalelåter. I dag har turen kommet til Serbia.

serbia1

Serbia har et langt og noe komplisert forhold til Eurovision. Landet var en del av det tidligere Jugoslavia, som debuterte i konkurransen helt tilbake i 1961. Den siste opptredenen fra Jugoslavia kom i 1992. Mens resten av Balkan sakte men sikkert utover 90 tallet debuterte som selvstenige nasjoner, var det ikke før i 2004 at Serbia debuterte, og da sammen med Montenegro. De deltok som Serbia og Montenegro helt frem til 2007, da landene skilte lag. I 2007 vant Serbia konkurransen. Etter seieren i 2007 har det gått litt opp og ned for landet. På hjemmebane i 2008 havnet de på en 6 plass, mens i 2009 klarte de ikke å gå til finalen, det samme skjedde forøvrig i 2013. Deres beste plassering utenom seieren, er en tredjeplass i 2012. I fjor tok landet en pause fra konkurransen i København, men er i år tilbake for fullt.

Bojana Stamenov, er kvinnen som har fått i oppgave å representere Serbia i Wien. Hun var en av tre artister i en nasjonal finale, og vant med full pott fra både jury og seere. Låten hun har med seg i kofferten heter Beauty never lies, og er skrevet av Vladimir Graic. Sangen het forøvrig Mojot svet (min verden)i den serbiske finalen, men har i ettertid blitt oversatt og fått navnet Beauty never lies.

Det er ingen nykommer som står bak Serbias bidrag i år. Vladimir Graic er nemlig mannen som sørget for at Serbia vant tilbake i 2007 med låten Molitva. Han var også forfatteren bak de to andre låtene i den nasjonale finalen i år. Utenom å være sangskriver står han også bak flere talentprogrammer og et meget populært radioprogram i Serbia.

Bojana Stamenov er født og oppvokst i Beograd, og har alltid elsket å synge og opptre. Hun startet å synge som ung, og har en brennende interesse for matlaging, kultur, kunst og elsker å reise. Hun er mest kjent i Serbia for sin deltagelse i programmet Serbia got talent hvor hun imponerte seere og dommere med sin stemmeprakt. Hun endte til slutt på en tredjeplass i konkurransen. Å få gjøre Eurovision er en stor drøm som kommer i oppfyllelse for Bojana. Beskjeden hennes til Eurovision fans er at man aldri skal glemme hvem man er, hvem man elsker og hvor man vil i livet.

Bojana står på scenen som nummer ni i den første semifinalen. Tror du Serbia klarer å komme seg til finalen? Stem i pollen under.

serbia2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien