Dagens bidrag – Danmark

I serien Dagens Bidrag er vi nu kommet til land nr. 13 – de damer og herrer, byd velkommen til Danmark.

danmark1

Danmarks Radio havde i år lovet dansk Melodi Grand Prix version 2.0. Dvs. den aldrende støvede dame skulle støves af, den at man gik på kompromis med kvaliteten, og selvfølgelig skulle der stadig være folkefest, når de slog dørene op til det mest sete program i landet. Gigantium i Aalborg Congres Center lagde atter en gang arena til det store arransjement. 10 sange deltok i konkurransen, og tradisjonen tro, hadde DR valgt 4 wildcards, hvor enten artister eller komponister, var spesjelt indbudt til konkurransen.

Vertsrollerne var den erfarne Jacob Riising som tidligere har ledt seerne gjennom MGP, og med ham på scenen var Esben Bjerre, som normalt er kendt for vertsrolle på en av DR1’s søsterkanaler. DR valgte atter i år at imponerer med en flot scene, denne gang en fritstående cirkel-scene, så det synede anderledes end normalt ved den danske finale. Man havde i år genoptaget de regionale juryer, for at gøre plass til større spending ved avstemnignen. I front for alle de regionale juryer var tidligere danske Grand Prix vinnere, og øvrige jurymedlemmer, var fagpersoner fra musik, radio/tv-branchen samt festival-arransjementer.

Spending kom der som ventet ved avstemningen… Duoen Tina & René nåede aldrig den høyde som var spået, til gengeld tok Anti Social Media 4 ut av 5 topkarakterer fra jurygrupperne og lagde sig i spidsen, medens at Anne Gadegaard tok andre plassen, uten en eneste av topkaraktererne fra dem. Efterfølgende blev det tid for seernes stemmer, og her blev det forsøkt endret, da seerne hadde Anne Gadegaard på en kalr 1. plass, medens Anti Social Media indtok deres andre plass. Lige mye hjalp det, med en mindre margin på bare 6 poeng, vandt Anti Social Media og låten «The way you are» dansk Melodi Grand Prix 2015 med en score på 104 poeng.

Anti Social Media består av gutterne: Philip Thornhill (forsanger), Nikolaj Tøth Andersen (guitar), David Rønne Vang (bas) og Emil Vissing Christensen (trommer). Gutterne har hver især tidligere spillet i det ukendte, men efter at gruppen er blevet dannet, skal det stå sin prøve nu. Årsagen til at de valgte å stille op ved Dansk Melodi Grand Prix var, at de synes der er noget helt unikt over denne konkurranse. Man får samtidig mulighed for at ta 3 minutter av rundt regnet 2 mio. danskeres tid, hvor alles øyne og ører er helt i deres makt.

Gruppen er sammensat av folkene bak låten; Remee & Chief1. Anti Social Media er en pop/rock band, som ynder at spille 60’er inspireret toner. Gutterne ønsker at genoplive den simple og glade følelse af bands, som bl.a. the Beatles, og give en ny kombination af det gamle og det moderne. Og netop the Beatles er stikordet for årets vinnerlåt; «The way you are», som bærer stærk præg av ovennevnte. I et ballade-tungt år som 2015, stikker den danske sang ud fra en del av mængden.

Låten er skrevet av de 2 erfarne herre, Remee & Chief1, som begge er rutinerede personligheter i den danske musikindustri. Remee er gjennom fleire år dommer/coach hos DR’s X-Factor. Han har tidligere seiret med en av sine artister, og igjen i årets utgave løp han av med seiren. Remee var i 90’erne en del av sukses-gruppen Sound of Seduction, likesom at han har været mann både i og bak adskillige store hits i in- og utland. Remee & Chief1 var ligeledes bak Soluna Samay og låten «Should’ve known better» i 2012, som tok sig til finalen i Baku, men som endte i den nedre del av feltet tilsidst. Remee hadde inden da været med bak det tysk bidrag ved det Internationale Melodi Grand Prix 2008, gruppen No Angels endte på en 23. plass.

Chief1 var mannen bak Kølig Kaj, som stillede op for Danmark med låten «Stemmen i mit liv» tilbake i 1997. Chief1 startede sin tid i rap-gruppen Rockers by Choice, som på datiden var en af de ledende på feltet i Danmark. Siden gruppen blev opløst, har han jobbet som komponist, musikproduser og dj. Han har likesom Remee skrevet adskillige hits til anerkendte danske og utenlandske kunstnere. Låten «The Way you are» kan som sagt hurtigt få folk til å tenke på adskillige årtier tilbake i tiden, og kanskje nermere omkring the Beatles. Låten er skrevet for mere end 10 år siden, og Remee hadde egentligt ønsket å kassere den flere gange, men Chief1 stod fast på at låten var med stort potensjale, de skulle bare have den rette til å synge den. Det fandt de i år!

Danmark har været med nesten fra Eurovisjonens begyndelse, dog med en pause i slut 60’erne til slut 70’erne. Men med 3 stk. 1. plasser, én 2. plass og 3 stk. 3. plasser, plasserer Danmark sig alligevel på en fin 8. plass i det store regnestykke. Nu er det tid for Remee & Chief1 at vise, at med Anti Social Media, kan de bryde den ellers så kedelige statistik, de pt. har haft ved det Internationale melodi Grand Prix. Danmark går på scenen som land nr. 13 i den 1. semifinale.

danmark2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien