Dagens bidrag – Russland

Neste land ut i vår daglige presentasjon av bidragene til årets ESC er Russland.

I andre del av den første semifinale vil Europa få stifte bekjentskap med en av Russlands nye store stjerner, Polina Gagarina. Øst-Europa kjenner allerede til denne vakre, vevre skikkelsen med den fantastiske stemmen, men for oss i vest er hun ennå for mange en uoppdaget diamant. Polina er som et grasiøst og vakkert collage av musikk, ballett, foto, og drama og er perfeksjonist når det kommer til sceneframtreden. Hun har gjennomført en flott utdannelse innenfor musikk og drama mens balletten kommer fra moren og foto fra hennes tidligere jobb som som fotomodell og hennes andre ektemann som er fotograf. Det  faller henne derfor helt naturlig å opptre og bevege seg på scenen. Russland er med i ESC for 18.gang i år siden de debuterte i konkurransen i 1994. De vant finalen i 2008 med Dima Bilan og låta «Belive» og holdt finalen i 2009 i Moskva hvor Alexander Rybak vant med «Fairytale».

russland1

Polina er født i Moskva i 1987 men vokste for det meste opp i Athen i Hellas der moren arbeidet som ballettdanserinne. Etter fullført skolegang på musikklinjen flyttet Polina hjem til bestemoren i Saratov i Russland hvor hun sakte men sikkert bygde opp en karriere innen musikk. Hun gikk ut som en mønster elev i pop-jazzart på den russiske State Musical College og tok sangtimer hos Nathalia Andriyanova som ledet henne inn i musikkonkurransenes verden.

I 2003 vant da 16-årige Polina Gagarina det russiske talentshowet «Star Factory». Der hadde hun med stort hell framført en del sanger av den kjente musikeren og produsenten Maxim Fadeev, men ønsket ikke å fortsette samarbeidet med ham etter at hun tok hjem trofeén. Hun ville beholde selvstendigheten innenfor musikken, noe hun følte var umulig å gjøre i Fadeevs stall. I stedet deltok hun i en New Wave TV-konkurranse i Jūrmala i Latvia og ble nr. 3. Etter det gav hun ut flere singler og i 2007 kom debutalbumet «Proposi u oblakov».

Så gikk det slag i slag med nye låter og album, teater, hovedrolle i «Phantom of the Opera», sangkonkurranser og TV-show til hun i 2012 inngikk et samarbeide med den russisk/ukrainske sangeren og produsenten Konstantin Maladze. Det musikalske samarbeidet ble svært fruktbart og de virkelige store hitene kom som perler på en snor; » Spektakl okonchen» («Festen er over», vinner av Den Gyllende Grammaphon 2012), «Net» (Nei), «Navek» (For Alltid) og «Shagay» (Skritt). Alle låtene lå i toppen på de russiske og andre øst-europeiske musikklister i lang tid og Polina utviklet en utrolig stor fanskare.

Den østeuropeiske musikkbransjen og publikum har lenge etterlyst Polina Gagarinas deltakelse i Eurovision Song Contest og nå har en drøm gått i oppfyllelse. Den multitalentede 28-åringen har takket ja til å representere sitt hjemland med en av dette årets beste rockede ballade. Låta heter «A Million Voices», og handler om fred og frihet og om at vi alle er like og må stå sammen. Kanskje et underlig tema fra Russland tatt i betraktning Putins framferd i nabolandet Ukraina, eller kanskje er det en stille protest mot samme mann fra artist og låtskrivere. Låta er nesten up-tempo og svinger mere en ballader normalt gjør. Dessuten brukes flere utradisjonelle toneskifter og låta bygger seg opp og ender i et herlig crecendo.

russland2

Tekst og musikk er et internasjonalt samarbeide mellom Gabriel Alares, Joakim Björnberg, Katrina Noorbergen, Leonid Gutkin og Vladimir Matetsky. Joakim Björnberg er svensk og har tidligere deltatt og samarbeidet med andre låtskrivere om låter til MF. Han har bla hatt et tett samarbeide med Martin Rolinski og BWO, Katrina Noorbergen er fra Australia men er bosatt i Berlin. Der samarbeider hun under navnet Kat Vinter med co-writers fra så å si hele verden. Hun var bl.a med å skrev «Jump the Gun» som Ann Sophie sang i den tyske uttagelsen i år.

Gabriel Alares er også svensk og var med å skrev Russlands bidrag «What If» i 2013. Der var han bl.a. med som backing-singer for Dina Garispova i Malmö. Leonid Gutkin og Vladimir Matetsky er begge størelser innenfor russisk musikkindustri og underholdningsbransjen både som låtskrivere og produsenter for musikk, video og film. Det er altså et stort og velsmurt maskineri som står bak «A Million Voices» og Polina Gagarina.

Polina selv sier at det gir henne noe å synge denne låta og føler at hun eier den. Hun gleder seg enormt til å delta og bedre utgangspunkt kan man vel som artist ikke ha når man står på scenen under den første semifinalen i Wien 19. mai 2015. Russland ligger som nr 7 på de ulike bettinglistene på nettet og her kan de like gjerne slå seg oppover som nedover. Se opp for Russland og Polina Gagarina!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien