Dagens bidrag – Hviterussland

Hver dag fram til den første semifinalen i Wien, presenterer escNorge årets 40 låter. I dag er turen kommet til Hviterussland.

hviterussland1

Hviterussland omtales som Europas eneste diktatur. Landet ledes av den svært ishockeyfrelste, og delvis ishockeyspillende president Alexandr Jukashenko. At landet regnes som et diktatur har preget flere av landets nasjonale utvelgelser også hvor presidenten flere ganger på ulike måter har grepet inn ovenfor den egentlige vinneren, for så å sende et annet bidrag. Dette skjedde blant annet i 2011 da valget etter mye fram og tilbake endte opp med Anastasia Vinnikova og låta «I love Belarus». Presidentens valg av låt var ingen gulltreffer og låta kom ikke til finale.

Hviterussland deltok første gang i 2004, men først i 2007 greide de å kvalifisere seg og fikk dermed sin hittil beste plassering. Dimitry Koldun endte opp på en svært respektabel sjetteplass. Hviterussland har kommet seg til finalen fire ganger, sist gang i fjor med låta Cheescake som Leo sang til en 16.plass i finalen.

I år var en av deltakerne i den hviterussiske finalen Alexander Rybak, som sammen med moren og faren sin måtte flykte fra Hviterussland da Alexander var barn fordi faren var aktiv politiker i opposisjon til regimet. Alexander Rybaks låt var et bestillingsverk, men ble til manges overraskelse ikke vinnerlåta. 

Det ble derimot Uzari & Mimona som ble vinner og juryfavoritt. Deres låt heter «Time» og er vel en poetisk framstilling av en eksistensiell tidsklemme. Tiden er som torden. Tiden hamrer og hamrer og minner deg på alt du vil gjøre. Yuri Navrotksi som bruker artistnavnet Uzari er den mannlige delen av gruppen og står for sangen, mens Mimona er fiolinist. Hviterussland har noen ganger slått til med spektakulære sceneshow. Det er for mange vanskelig å glemme sommerfuglvingene som spratt ut på kjoleryggene til gruppen 3+2 da de sang sin låt «Butterflies». På den offisielle videoen i år sitter Mimona i et tidslass hvor sanden renner. Det spekuleres i om det blir et svært timeglass på scenen i Wien. 

Låta er en uptempo, dynamisk låt med noen intrikate fiolinsoli. Men til tross for det som ofte kan være suksessfaktorer i Eurovsion er ikke «Time» blant årets favoritter. Den tippes såvidt videre fra sin semfinale hos de fleste oddsselskaper som har den på en sjuendeplass i semifinale 1. På listen over hvem som vinner selve finalen tippes Hviterussland til rundt 18.plass. Den ligger heller ikke høyere på de fleste fanmålinger. 

Uzari og Mimona går ut på scenen i Stadthalle i Wien som nummer 11. Tror du Hviterussland kvalifiserer seg til finalen?

hviterussland2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien