Dagens bidrag – Albania

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien presenterer escNorge årets 40 deltakende låter. I dag har turen kommet til Albania.

albania1

Tradisjonen tro er Albania hvert år ett av de første landene som velger sin ESC-representant. Dette skjer på Festivali i Këngës («Sangfestivalen»), som finner sted i slutten av desember. Den 53. utgaven av festivalen ble arrangert over tre dager, med to semifinaler og en stor finale med 18 bidrag. Under avstemningen viste det seg raskt at forhåndsfavoritten Elhaida Dani innfridde forventningene da hun kammet hjem 82 av 84 mulige poeng og gikk til topps med den dramatiske balladen Diell.

I etterarbeidet med og omarrangeringen av låten oppstod det imidlertid store problemer innad i det albanske teamet, og dette endte etter mye om og men med at en av opphavsmennene valgte å trekke hele låten og nekte å la den bli fremført i Eurovision. Kort tid etter annonserte albanerne at en ny låt var valgt til Elhaida, nemlig I’m Alive, skrevet av produsentduoen Zzap & Chris, alias Arber Elshani og Chriss Lekaj, i samarbeid med rutinerte Sokol Marsi. Dette er første gang Albania må skifte vinnerlåt fra Festivali i Këngës til Eurovision i landets tolvårige ESC-historie.

Selv om låten altså er byttet ut, har Albania beholdt Elhaida Dani som sin artist. Hun er 22 år gammel, kommer fra byen Shkodër nordvest i landet og fikk sitt gjennombrudd da hun som 16-åring gikk av med seieren i talentshowet Star Academy Albania. I 2012 vant hun Top Festival, en musikkonkurranse med deltakere fra ulike albansktalende områder i Europa, og året etter sang hun seg også hele veien til topps i Italias utgave av The Voice med imponerende 70% av stemmene i finalen.

albania elhaidadani93 com

Elhaida har i tiden etter The Voice-seieren gitt ut sitt debutalbum og sluppet ytterligere fire singler på markedet, i tillegg til å turnere på Balkan og i Italia med artister som Patti Smith, Fausto Leali (Italia 1989) og Dolores O’Riordan fra Cranberries. Elhaida har ingen formell sangutdannelse, men sier selv hun har fått stemmen sin i gave og vil bruke den for alt den er verd til å uttrykke seg selv, hva hun føler og hvem hun er.

Med I’m Alive har Elhaida fått en moderne popballade med i bagasjen til Wien. Låtskriverne, Zzap & Chris, står bak flere hitlåter for andre albanske artister de siste årene, og var også involvert i årets tredjeplass i Festivali i Këngës, Lindita Halimis S’të fal. Tekstforfatter Sokol Marsi er et annet velkjent navn i FiK-sammenheng, og han var blant annet med på å skrive 2011-bidraget Feel the Passion for Aurela Gaçe. Marsi stod også bak teksten til det opprinnelige bidraget Diell.

I Wien skal Albania ut som land nr. 14 i den første semifinalen den 19. mai. I’m Alive hører ikke med til de største forhåndsfavorittene, men låten ligger pr. dags dato ganske pent plassert på øvre halvdel av listene hos bookmakerne.

Dette blir altså Albanias 12. bidrag i ESC-sammenheng, og landets beste resultat så langt er Rona Nishlius 5. plass med Suus fra finalen i Baku i 2012. På seks av sine elleve forsøk hittil har Albania tatt seg til finale, men både i 2013 og i fjor ble det stans i semifinalen for Balkan-landet.

Hvorvidt Elhaida Dani kan forbedre denne statistikken med ‘I’m Alive’ får vi svar på den 19. mai.

albania2
Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien