Dagens bidrag – Romania

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien presenterer escNorge årets 40 deltakende låter. I dag har turen kommet til Romania.

romania1

Romania debuterte i Eurovision tilbake i 1994, men på grunn av svake resultater på 90-tallet måtte de stå over flere konkurranser. Siden 2002 har de imidlertid deltatt hvert år, og etter innføringen av semifinaler i 2004 har landet virkelig ‘knekt ESC-koden’ og kvalifisert seg til finalen på samtlige forsøk. Årets bidrag er det 17. i rekken, og på sine tidligere deltakelser har Romania oppnådd to tredjeplasser i 2005 og 2010 og en fjerdeplass i 2006 som beste resultat.

Romania pleier å velge sitt ESC-bidrag gjennom en nasjonal finale, Selecția Națională, og det var tilfellet også i år. Av i alt rundt 100 innsendte låter plukket en intern jury i TV-kanalen TVR ut 12 bidrag til finalen, og på startstreken fantes blant andre tidligere vinner Luminiţa Anghel og gruppen CEJ, som tidligere var kjent som svenske Rednex. Da stemmene skulle telles opp, viste det seg imidlertid at det var bandet Voltaj og deres melodiøse ballade De la capăt som hentet størst støtte både fra publikum og juryene, og som gikk helt til topps med maks oppnåelige poengsum.

Temaet i De la capăt, som betyr «fra begynnelsen», er et av årets mest alvorlige – nemlig alle rumenske fremmedarbeidere som reiser ut i Europa for å jobbe og tjene penger til livets opphold, men som dermed må etterlate barna sine hjemme for å bli passet på av eldre søsken, besteforeldre eller naboer. Voltaj har startet en egen kampanje for å sette søkelyset på denne situasjonen og bidra til å hjelpe så foreldrene kan dra hjem og bli gjenforent med barna sine på delacapat.ro (se link nederst på siden), og de samarbeider med andre frivillige organisasjoner som engasjerer seg i barns rettigheter, slik som Unitedway og Habitat for Humanity.

Det er tre av bandmedlemmene i Voltaj – Călin Goia, Gabriel Constantin og Adrian Cristescu – som har skrevet De la capăt i samarbeid med Victor-Răzvan Alstani, Silviu-Marian Păduraru, David Mindel og Adrian Bax White. Foruten Călin på vokal, Gabriel på gitar og Adrian på keyboard består Voltaj av Valeriu Ionescu på bass og Oliver Sterian på trommer. Bandet ble stiftet så langt tilbake som i 1982 og har hatt skiftende sammensetning opp gjennom årene. De har gitt ut i alt 21 studioalbum, og i 2005 vant Voltaj prisen for beste rumenske gruppe under MTV Europe Music Awards.

romania cat music

I Wien går Romania ut på startnummer 15, nest sist, i den første semifinalen den 19. mai. Voltaj vil fremføre De la capăt (All Over Again) på en miks av rumensk og engelsk, noe som gir dem mulighet til både å beholde følelsene i sangen fra den nasjonale finalen samt gjøre budskapet kjent for et større publikum. Dette betyr at TV-seerne vil få høre rumensk språk i konkurransen for første gang siden Nico og Vlads ballade Pe-o margine de lume i 2008.

Tross mye skryt på ulike ESC-nettsider har ikke Romanias bidrag gjort seg særlig bemerket på oddsen, der det ligger greit plassert omtrent midt på listene. Med et fordelaktig startnummer og Romanias 100% perfekte kvalifiseringsstatistikk vil det allikevel være en overraskelse om ikke Voltaj blir å finne i finalen den 23. mai med De la capăt (All Over Again).

De siste tre årene har Romania plassert seg på henholdsvis 12., 13. og 12. plass i finalen – så gjenstår det å se om Voltaj kan forbedre den statistikken under årets ESC.

romania2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien