Dagens bidrag – Montenegro

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien, presenterer escNorge årets 40 finalelåter. I dag har turen kommet til Montenegro.

montenegro1

Artisten Knez heter egentlig Nenad Knežević og er født i Montenegro i byen Cetinje og han er 47 år gammel. Han er en populær artist i Balkan-området. Hans solo karriere startet i 1992 under en fremføring i musikkfestivalen MESAM. Han har turnert mye rundt i de landene som tilhørte Jugoslavia og har siden 1992 gitt ut hele 10 album. Han har startet forberedelsene til å gi ut sitt ellevte studio album denne sommeren.

Låta han skal fremføre i ESC heter «Adio» og er en vaskeekte balkan låt sunget på montenegrinsk. Teksten er skrevet av Marina Tucaković og Dejan Ivanović. Melodien til låta er komponert av den serbiske artisten Željko Joksimović. Og Željko er på ingen måte ukjent i Eurovision-universet. Zelkjo har deltatt i Eurovision Song Contest som artist 2 ganger. Henholdsvis i 2004 med «Lane Moje» og i 2012 med «Nije ljubav stvar». Begge resulterte i en tredjeplass for henholdsvis Serbia & Montenegro og for Serbia alene som selvstendig nasjon.
 I 2008 var han både programleder for Eurovision og låtskriver for den serbiske representanten Jelena Tomašević med sangen «Oro». Det ble en 6.plass på hjemmebane.

I følge nettstedet oddschecker.com som samler alle de forskjellige oddsene fra alle de forskjellige spillenettstedene om hvem som kommer til å vinne Eurovision 2015 så er Montenegro helt nede på 35.plass. Men hos fansen har «Adio» blitt godt mottatt, og er feks rangert på 8.plass i sin semifinale på escstats sin liste som i skrivende stund har 2421 stemmer. I escNorges egen poll ligger Montenegro ett hakk bedre ann som 7.plass i den andre semifinalen.

Montenegro debuterte som selvstendig land i Eurovision i 2007. De deltok helt frem til 2009, men trakk seg etter konkurransen i Moskva, og da hadde landet enda til gode å kvalifisere seg til en finale. I 2012 var de tilbake igjen og i fjor på sitt sjette forsøk fikk de sin første finaleplass noensinne. Sergej Ćetković sang låta «Moj Svijet» til 19.plass i finalen. Fjorårets låt var også en balkanballade, kan «Adio» også sikre Montenegro en plass i finalen?

montenegro2

Montenegro og Knez har startnummer 4 i den andre semifinalen som går av stabelen torsdag 21.mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien