Dagens bidrag – San Marino

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien presenterer escNorge årets 40 deltakende låter. I dag har turen kommet til San Marino.

sanmarino1

Lilleputtstaten i fjellområdet Appeninnene i Italia stiller opp i Eurovision Song Contest for sjette gang etter debuten i 2008, og i år som alltid før har de plukket ut sin låt og artist gjennom en intern utvelgelse. Etter tre år på rad med Valentina Monetta har San Marino imidlertid skiftet mannskap foran årets konkurranse – i hvert fall på artistsiden.

Det er to purunge sangere som skal fremføre årets sanmarinesiske ESC-bidrag, Chain of Lights, nemlig 16-åringene Michele Perniola og Anita Simoncini. Anita faller så vidt innenfor EBUs nedre aldersgrense, da hun fylte 16 tidligere denne uken, den 14. april. Tross sin unge alder har både Michele og Anita erfaring fra Eurovision, men da først og fremst fra Junior-utgaven.

Michele Perniola var San Marinos første deltaker i Junior Eurovision Song Contest, da han fremførte O-o-O, Sole Intorno A Me til en 10. plass. Han kommer fra byen Palagiano i Sør-Italia og begynte å synge som 9-åring. Da han var 14 slo han igjennom ved å vinne 2012-utgaven av Italias populære sangshow ‘Ti lascio una canzione’, der unge artister fremfører sine versjoner av kjente klassikere. Også en av Italias deltakere i år, Gianluca Ginoble fra trioen Il Volo, fikk sitt gjennombrudd ved å gå til topps i dette showet tilbake i 2009.

Perniola fulgte opp ‘Ti lascio una canzione’-seieren med en ekstensiv turnévirksomhet i Italia og bygde opp en stor fanbase, også i land som USA og Kina. Han ble så håndplukket til å representere San Marino i Junior-ESC i 2013, og året etter fikk han lese opp San Marinos stemmer i «voksen»-Eurovision. Nå debuterer han altså som artist i konkurransen.

Perniolas duettpartner, Anita Simoncini, er i motsetning til ham født og oppvokst i San Marino. Også hun har representert landet i Junior Eurovision, som en del av gruppen The Peppermints – som for øvrig inkluderte Micheles lillesøster Raffaella. Året etter Micheles deltakelse sang jentekvintetten låten Breaking My Heart til en 15. plass. I tillegg til å synge er Anita en ivrig ballettdanser, noe hun har drevet med siden hun var fire år gammel.

sanmarino sanmarinonotizie com

Selv om San Marinos artister er unge – til sammen er de 32 år gamle og utgjør den yngste duettsammensetningen i ESCs historie – satser landet på erfaring og kontinuitet på låtskriversiden. Som i de tre foregående årene er det nemlig veteranen Ralph Siegel som har skrevet musikken til Chain of Lights. Dette er Siegels 24. bidrag i Eurovision Song Contest, en rekord som neppe vil bli slått med det første.

Med seg på laget har Siegel fått sin gamle tekstforfatterpartner Bernd Meinunger, dog under aliaset John O’Flynn. Han stiller med sitt 19. Eurovision-bidrag, og sammen vant Siegel og Meinunger hele konkurransen for Vest-Tyskland med Ein bisschen Frieden tilbake i 1982. Sist disse to samarbeidet i ESC-sammenheng var for Montenegro i 2009, da Andrea Demirovic sang Just Get Out of My Life til en 11. plass i semifinalen.

I Wien starter San Marino som land nummer tre i den andre semifinalen den 21. mai. Tross en innsmigrende melodi og et velkjent budskap om å stå sammen for en bedre verden hører Chain of Lights definitivt ikke til forhåndsfavorittene, og på oddsen ligger låten nest nederst av de 40 bidragene i år.

Om Michele og Anita kan gjøre de negative forhåndsspådommene til skamme og følge opp Valentinas overraskende finaleplass fra i fjor med et liknende resultat får vi svar på den 21. mai.

sanmarino2

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien