Dagens bidrag – Malta

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien, presenterer escNorge årets 40 finalelåter. I dag har turen kommet til Malta.

malta1

Årets andre Warrior kommer fra Malta. Tross konkurranse fra søte nonner (Ekklesia Sisters) og tidligere ESC-artist Glen Vella var det Amber Bondin som tok hjem seieren i den nasjonale finalen i Malta. Tjue artister ble til fjorten etter semifinalen den 21. november. I finalen kvelden etter var det ingen tvil om hvilken låt malteserne ville sende til Wien. Amber fikk full pott fra både jury og seere og vant en overbevisende seier.

Amber Bondin ble født i den lille byen Kelkara sør-øst på Malta 26. mai 1991. Hun var i yngre år en ivrig judo-utøver, men en skade satte en stopper for den karrieren. Etter det har hun satset på sang og musikk. Amber er ivrig etter å hjelpe sine medmennesker og hun har blant annet deltatt i frivillig arbeid i Tanzania og i Italia. Ellers erklærer hun seg seg selv som «sjokoholiker» og Facebook-avhengig.

Hun har deltatt i den maltesiske finalen hvert år siden 2011 og hvert år har hun klart å komme til finalen. I år er derimot først gang hun har gått helt til topps. Hun har vært med i Eurovision èn gang før – men da som baksanger for Kurt Calleja i 2012. Nå er det hennes tur til å ta Europa med storm.

Låten Amber stiller med heter Warrior og er skrevet av Elton Zarb og Muxu, en av Maltas mest populær RnB-artister. Låten er skrevet spesielt for henne og den er spesielt skrevet for å vise frem hennes vokale ferdigheter. Låten handler om å finne sin indre styrke for å overvinne de problemene man møter.

Malta er ikke en av favorittene i årets Eurovision Song Contest og mange er usikre på om de i det hele tatt klarer å komme seg til finale. De tre siste årene har Malta klart nettopp det, så spørsmålet er om låten er sterk nok til å klare fire på rad?

Malta har deltatt i Eurovision Song Contest siden 1971. Det skal nevnes at etter sisteplass både i 1971 og 1972 var det bare en liten visitt i 1975 før de for alvor begynte å delta i 1991. Siden da har de deltatt hvert år og tross sin lille størrelse har de to andreplasser og to tredjeplasser. Deres siste topp-10 plassering kom i 2013, da Gianluca sang Tomorrow.

I år deltar Malta i Eurovision for 28. gang. Amber skal fremføre låten sin i den andre semifinalen, fra startnummer 5.

malta2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien