Dagens bidrag – Norge

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien presenterer escNorge årets 40 deltakende låter. I dag har turen kommet til vårt kjære hjemland, Norge.

norge1

I år gikk NRK helt vekk fra delfinaler og valgte å slå på stortromma med en stor finale i anledning av Eurovisions 60-årsjubileum. De klinket til med KORK, allsang, tilbakeblikk på tidligere årganger og ikke minst en fantastisk opptreden der Bobbysocks sang «La det swinge». 11 artister konkurrerte om å få representere Norge i Wien, og etter en jevn og spennende avstemning ble det klart at årets norske representanter er Kjetil Mørland og Debrah Scarlett med «A Monster Like Me».

Kjetil Mørland kommer fra Grimstad men han har bodd i England de siste 12 årene, der han har spilt i bandet Absent Elk og opptrådt masse rundt på de britiske øyer. I fjor flyttet han hjem til Oslo for å satse på en solokarriere under artistnavnet Mørland. For tiden jobber han med sitt første album, som kommer i løpet av 2015.
Joanna D. Bussinger, eller Debrah Scarlett som er hennes artistnavn, ble født i Basel i Sveits og flyttet til Norge som 6 åring. Hun ble boende her i noen år før hun flyttet tilbake til Sveits som 10 åring.
Hun ble først kjent for det norske folk da hun høsten 2013 deltok i The Voice på TV2 og kom seg til semifinalen. Siden den gang har hun spilt en rekke konserter både i Norge og i Sveits og i fjor høst flyttet hun tilbake til Norge igjen, i håp om å få fart på musikkarieren sin her.

Låten «A Monster Like Me» ble skrevet av Kjetil Mørland for noen år siden og han sendte den inn til MGP 2015, litt av nysgjerrighet for hva som ville skje. Da sangen ble plukket ut måtte han finne en å synge duetten sammen med og han husket Debrah sin stemme fra The Voice. Han bestemte seg for å kontakte henne per telefon for å høre om hun var interessert i å synge låten sammen med han. Når Debrah, som var ute på turné i Sveits på det tidspunktet, hørte sangen var hun ikke i tvil. Dette ville hun være med på.

Kjetil beskriver låten på denne måten: «Enkelte låter man skriver føles litt som om de kommer fra et annet sted, som at det har vært en energi og stemning i rommet som på en eller annen måte har forplantet seg inn i tangentene. «A Monster Like Me» er en slik låt. Den skrev seg litt av seg selv og har i ettertid fått et eget liv som jeg har blitt mer og mer glad i. Teksten er veldig åpen for tolkning, og det blir spennende å følge med på hva folk føler når de hører låten. For min del handler den om å ta et oppgjør med seg selv, og konfrontere noe man har holdt innestengt i lengre tid – se seg selv inn i øynene og godta at man ikke nødvendigvis er det man gjør. Mange mennesker bærer på vonde minner eller noe uoppgjort som gjør at de isolerer seg og mister kontakten med sine nærmeste. Låten skrevet som en monolog til tross for at den fremføres som duett. Jeg synes dette er med på å underbygge at man kan forandre seg som menneske, og gir låten håp med en lysere side.»

Da vi traff artistene på Hard Rock Cafe i Oslo, på pre-party kvelden før MGP-finalen, virket det ikke som Mørland og Debrah brydde seg så mye om favorittstempelet de hadde fått. De var mest opptatt av å gjøre en god opptreden, nyte minuttene på scenen og ikke minst fokusere på å formidle stemningen og budskapet i låta. Kvelden etter viste det seg at de levde opp til favorittstempelet og nå er de også blant favorittene til å vinne den internasjonale finalen. For øyeblikket ligger Norge på en 8. plass på bettinglistene og vi er inne blant topp 5 på en rekke rangeringer ute i det store Euroverset.

Denne helgen var Mørland og Debrah en tur i Nederland for å opptre på Eurovision in Concert i Amsterdam og ut i fra responsen ser det ut til at våre representanter er meget populære utenfor våre egne landegrenser.

Etter to år med meget gode resultater i ESC, og foreløpig greie odds, kan man vel trygt si at forventningene er svært høye til årets norske representanter.
Norge har 3 seiere i Eurovision Song Contest, Bobbysocks i 1985, Secret Garden i 1995 og Alexander Rybak med «Fairytale» i 2009. Rybak sikret Norge rekorden for tidenes høyeste poengsum i ESC, 387 poeng.

Norge, med Mørland og Debrah Scarlett i spissen, har fått startnummer 6 og skal opptre i den andre semifinalen, torsdag 21. mai.
escNorge ønsker dem lykke til i Wien!

norge2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien