Dagens bidrag – Sverige

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien presenterer escNorge årets 40 deltakende låter. I dag har turen kommet til vårt naboland, Sverige.

sverige1

På startnummer 13 i den andre semifinalen den 21. mai finner vi 28 år gamle Måns Zelmerlöw, som skal representere ‘söta bror’ i årets utgave av Eurovision Song Contest. Det gjør han etter å ha gått til topps i Melodifestivalen med poplåten Heroes, som feide all motstand av banen under finalen i Friends Arena den 14. mars.

På forhånd var Heroes spådd som vinner, men flere trodde at utfordrere som Jon Henrik Fjällgrens samejoik og Eric Saades funk-flørt kunne by låten motstand. Men det viste seg raskt at både de internasjonale juryene og det svenske publikummet hadde Måns Zelmerlöw som soleklar favoritt. Ni av elleve juryer ga Heroes toppscore, og låten dro inn hele 35,3% av publikumsstemmene, bortimot dobbelt så mye som låten på andreplass.

Med 149 poengs seiersmargin, den største i Melodifestivalens historie, var det liten tvil om at Måns’ seier i årets MF var overlegen. På sitt tredje forsøk i konkurransen gikk han altså helt til topps, etter å ha oppnådd en tredjeplass med Cara Mia i 2007 og en fjerdeplass med Hope & Glory i 2009. Men allerede to år før MF-debuten gjorde Måns seg bemerket hos det svenske folket da han som 19-åring endte på en femteplass i Idol, og i 2006 kammet han hjem seieren i den svenske utgaven av Skal vi danse.

Måns ga ut debutalbumet Stand By For… i 2007 og fulgte opp med MZW i 2009, men så begynte han å skifte fokus vekk fra artistkarrieren. I 2010 ble han valgt til å lede hele Melodifestivalen sammen med Dolph Lundgren og Christine Melzer, og året etter fikk han den store æren å ta over ledelsen av det superpopulære sommerprogrammet Allsång på Skansen. Denne jobben beholdt han i tre sesonger, frem til 2013, og i den perioden var han også aktiv som låtskriver for andre artister – deriblant vår egen Tone Damli da hun stilte opp i Melodifestivalen med Erik Segerstedt i duetten Hello Goodbye.

De siste par årene har Måns gradvis vendt mer og mer tilbake til sine røtter som artist, selv om hans siste studioalbum, Barcelona Sessions, ikke ble noen suksess da det kom ut i 2014. Med deltakelsen og seieren i årets Melodifestival er imidlertid Måns tilbake i rampelyset for fullt, og vinnerlåten Heroes har allerede rukket å toppe Sverigetoppslistan i hjemlandet og selge til platina. Med seg på scenen i Østerrike tar Måns et avansert videoshow der han samhandler med en strekfigur som han blir en slags beskytter og ‘storebror’ for, og han har selv sagt at han ser seg selv som liten gutt og mobbeoffer i strekfiguren.

Om Måns Zelmerlöw har rukket å bli en rutinert artist, er det heller ingen noviser på låtskriversiden som står bak årets svenske bidrag. Ekteparet Joy og Linnea Deb har allerede hatt ett bidrag med i ESC, nemlig Robin Stjernbergs You på hjemmebane i Malmö i 2013, og de sto også bak Ace Wilders andreplass i MF i 2014. Heroes har de skrevet i kompaniskap med mannen som har det lengste navnet i Melodifestivalens historie, nemlig Anton Malmberg Hård af Segerstad. Han har tidligere stått bak MF-låter som Begging med Anton Ewald og Heartstrings med Janet Leon.

Sverige stiller med sitt 55. bidrag i ESC siden debuten i 1958, og nær sagt som vanlig hører de til i favorittsjiktet. Etter en mager periode for en syv-åtte år siden har svenskene igjen funnet formen og står med én seier og to tredjeplasser på de siste fire finalene. Senest i fjor nådde Sverige pallen da Sanna Nielsen dro inn en strålende bronsemedalje med balladen Undo, og både musikkjournalister, oddsmakere og fan-universet spår at Måns Zelmerlöw og Heroes vil kjempe helt i toppen av resultatlisten når jury- og telefonstemmer fra hele Europa skal telles opp.

Om det virkelig blir en sjette seier for de blågule i Eurovision Song Contest vil vi få svar på den 23. mai.

sverige2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien