Vivi Stenbergs topp 10 for Wien

MGP-general Vivi Stenberg har vurdert årets 40 Eurovision-bidrag og i dag gir hun escNorges lesere sin topp 10 for året:


Topp 10 – ESC 2015 I tilfeldig rekkefølge!

Belgia
Jeg elsker å bli overrasket, og da jeg hørte denne første gang forsto jeg ikke helt hva som traff meg. Loïc Nottet synger bra og han har laget en låt som jeg synes både fremstår som suggerende og sexy samtidig som han har et budskap han gjerne vil få frem. Stort pluss for at han har skrevet låten selv og ikke minst at han garantert gir Belgia revansje etter fjorårets miserable mammadalt!

Sverige
Måns Zelmerlöw har hele pakken: han ser bra ut, synger bra, er en strålende formidler og så synger han en låt som funker som bare dét. Låten er skrevet av gode venner av MGP, nemlig ekteparet Joy og Linnea Deb, som kom på en solid 2. plass i årets MGP med Erlend Bratlands «Thunderstruck». «Heroes» skiller seg ut i årets ESC-felt med et oppdatert lydbilde og en energi som mange av balladene naturlig nok mangler. Han er blant toppfavorittene av god grunn.

Estland
Denne har lenge ligget i tetsjiktet blant forhåndsfavorittene, uten at jeg helt forsto hvorfor til å begynne med. Men etter et par gjennomlytt, så sitter den godt i hjernebarken. Vokalistene kler hverandre og jeg liker at gitarelementene er så tydelig i produksjonen. Det er en klar utfordrer til vår egen duett, men sjangermessig så er vi et såpass annerledes landskap – så jeg mener det bør være plass til begge låtene helt oppe i toppen av finalen!

Montenegro
Jeg har blitt superfan av Montenegro de siste årene. Fjorårets låt «Moj Svijet» var en av mine favoritter og årets «Adio» har også sneket seg inn i hjerterota. Jeg digger det tydelige etniske lydbildet, og at Knez synger på eget språk og med en ekte lidenskap i stemmen. Artisten er en av Montenegros største stjerner, og som svenskenes representant så har vi her å gjøre med en mann som trives på en scene og det er et pluss på verdens største musikkscene!

Norge
Som jeg har nevnt ved et par anledninger så var «A Monster Like Me» en låt som jeg ikke klarte ignorere blant alle de innsendte bidragene. Allerede første gang kjente jeg gåsehuden reise seg, og selv etter å ha hørt den noen hundre ganger nå, så blir jeg fortsatt berørt på ekte når jeg hører den. Mørland sendte den opprinnelig inn uten å skulle synge selv, men da han fant Debrah Scarlett og vi prøvde ut deres stemmer sammen, så var det ingen vei tilbake! Låten har en sterk dramaturgi, og en tydelig retning i motsetning til så mange av de andre balladene i årets konkurranse, så jeg er ikke redd for at den kommer til å bli én av mange rolige låter. Treffer Mørland og Debrah Scarlett fulltreffer med opptredende sine, så kan dette gå hur bra som helst!

Australia
Guy Sebastian tror jeg kommer til å bli en åpenbaring når han inntar ESC-scenen i Wien og han kommer til å gi Måns Zelmerlöw real konkurranse i den litt mer uptempo kategorien. Låten er umiddelbar, og med nok retro-elementer som gjør at den kan treffe på tvers av generasjonene. Men i motsetning til danskenes retrolåt som jeg dessverre synes bare blir bakoverskuende så hører «Tonight Again» helt klart hjemme i en låtskriverkonkurranse anno 2015! Vinnerkandidat.

Østerrike
Uten å røpe alt for mye, så kan jeg si at jeg var ganske alene i Adresse Wien-panelet om å like denne låten! Men jeg står for valget mitt, for dette er en låt og en opptreden som jeg synes kommer som et deilig, annerledes pust inn i konkurransen. Organisk pop-rock med litt amerikansk twang sunget av en trio kjekke menn (glem fløtepusene i Il Volo!) som for tiden gjør det bra på den østerrikske musikkscenen er akkurat slik det skal være. Dessverre mangler produksjonen (og kanskje live-ferdighetene til vokalisten) det lille ekstra som løfter denne opp til det øverste favorittsjiktet mitt.

Latvia
Med «Love Injected» gjør artist og låtskriver Aminata den kanskje aller modigste opptredenen under årets ESC. Dette er en sexy og minimalistisk låt med produksjonsmessige finesser som blottlegger Aminatas vokal. Dette kan bli magisk – eller hun kan komme til å falle gjennom på den enorme Eurovision-scenen. Men det blir spennende å se, og jeg heier på Aminata og Latvia!

Russland
Dette er min soleklare «guilty pleasure» i årets konkurranse! Låten er så full av klisjeer – både i tekst og produksjon – at det halve kunne vært nok. Men likevel så lar jeg meg rive med av Polina Gagarinas stemme og sjarmerende gebrokne engelsk i kombinasjon med alle triksene i ESC-boka som låtskriverne har lesset på med. Et budskap om samhold på tvers av menneskeheten lyder dog hult fra Russland også i år, så de får ikke helt topp score fra meg.

Macedonia
Dette er min tredje Eurovision Song Contest jeg deltar på, og begge de foregående årene har det vært en lavmælt type med en nedstrippet låt som har fanget oppmerksomheten min, som ByeAlex i 2013 (Ungarn) eller selvsagt Carl Espen i fjor. I år sto det mellom F.Y.R. Macedonia og Kypros, men jeg synes Daniel Kajmakoskis «Autumn Leaves» er mer spennende musikalsk enn det Kypros byr på (selv om jeg liker den også;). Videoen sier ingenting om artisten som skal fremføre låten, så jeg kjenner jeg er spent på om Daniel klarer å «ta» scenen i Wien og komme gjennom med en av årets minst show’ete låter.


Du kan høre flere av Vivi Stenbergs vurderinger av årets ESC-låter i første program av ‘Adresse Wien’ på NRK1 i kveld kl 19:55 

escNorge takker Vivi for hennes synspunkter og kommentarer om årets låter og ønsker samtidig en god tur og lykke til i Wien!

Tilrettelagt av Mandy Pettersen

Del:
Relaterte artikler