Dagens bidrag – Kypros

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien presenterer escNorge årets 40 deltakende låter. I dag har turen kommet til startnummer 15 i den andre semifinalen, og der finner vi Kypros.

kypros1

Middelhavsøya med de gylne strendene er tilbake i Eurovision-sirkuset etter å ha tatt ett års pause i 2014, og årets bidrag er deres 33. i rekken siden debuten i 1981.

Det er Giannis Karagiannis, kjent under artistnavnet John Karagiannis, som skal representere Kypros i Wien. Han gikk til topps i konkurranse med fem andre i den kypriotiske finalen den 1. februar. Da hadde man allerede vært igjennom en to måneder lang, Idol-liknende utvelgelse med forskjellige heat der tidligere kypriotiske ESC-deltakere som Despina Olympiou (2013), Alex Panayi (1995 og 2000) og Elena Patroclou (1991) var blant dommerne.

I finalen var ikke John og hans ballade One Thing I Should Have Done topp-favoritten til verken dommerne eller TV-publikummet, men han kom på en sterk andreplass i begge kategoriene, og sikret seg dermed sammenlagtseieren og billetten til Wien.

John Karagiannis er 21 år gammel og kommer fra byen Limassol sør på Kypros. Han er et relativt ubeskrevet blad innen musikkindustrien, men har sunget helt fra barnsben av, da han hadde artister som Metallica, Eminem og Linkin Park som sine idoler. Som 13-åring forsøkte han seg i den kypriotiske utvelgelsen til Junior Eurovision, men nådde ikke helt opp.

Erfaringen var imidlertid så positiv at han prøvde seg på nytt året etter, og til tross for at det heller ikke nå ble en seier, var gleden ved å synge og opptre for et publikum fra scenen for alvor tent, og John fortsatte å drive med musikk, både som sanger og låtskriver, gjennom hele ungdomstiden. Etter seieren i den kypriotiske finalen kommer nå John til å flytte til London til høsten for å studere musikk og jobbe med sitt første studioalbum.

Bidraget One Thing I Should Have Done har John selv vært med på å skrive sammen med Michael ‘Mike’ Connaris, som slett ikke er noen nybegynner i faget. Connaris står blant annet bak Kypros’ 2004-bidrag, Stronger Every Minute, som med sin 5. plass i finalen tangerte landets beste plassering noensinne i ESC, og fotballåten Blue Day, som ble skrevet til Chelsea fotballklubb foran deres FA-cup-finaleopptreden i 1997.

På oddsen ligger Kypros beskjedent plassert på en 22. plass, og få tror at Middelhavsøya vil få sin første ESC-seier i år. Men flere har sammenliknet One Thing I Should Have Done og Johns stillferdige fremføring med Belgias Tom Dice fra Telenor Arena i 2010, og et liknende resultat (6. plass) skal på ingen måte avskrives.

Kypros har slitt resultatmessig i ESC siden Lisa Andreas’ femteplass i 2004, og har bare nådd finalen på tre av ni forsøk. I 2012 fikk Ivi Adamou en 16. plass i finalen med La La Love, men året etter røk Despina Olympiou ut i semifinalen tross et sent startnummer. Mål nummer én for John Karagiannis må derfor være å kvalifisere hjemlandet for en ny finale når han går på scenen den 21. mai.

Hvordan tror du Kypros vil gjøre det i årets Eurovision? Kommentér og stem på pollen nedenfor.

kypros2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien