Blogg: NRKs ESC-jury bryter EBUs regler.

I går fikk vi vite hvem som skal sitte i den norske juryen for Eurovision. Juryenes stemmer teller 50%, mens seernes stemmer utgjør de resterende 50%. Dersom SMS stemmingen skulle bryte sammen fungerer jurystemmene også som backup.

I EBUs regelverk heter det at samtlige medlemmer av juryen må ha musikkfaglig bakgrunn. Det står eksplisitt i reglene at hvert medlem må inneha minst èn av disse profesjonene innen musikk: Radio DJ, artist, komponist, tekstfortatter eller musikkprodusent. (EBUs konkurranseregler §1.3.1) Jeg mener at det er tvilsomt om alle i årets jury tilfredsstiller kravene fra EBU. Det er også en regel om at ingen i juryen kan sitte i to år etter hverandre. Minst ett av jurymedlemmene har gjort det, noe som også bryter med EBUs regelverk.

 http://www.eurovision.tv/upload/press-downloads/2014/Rules/EurovisionSongContest_2014_Rules_Public_ENG_20.09.2013.pdf

 

Flere av årets jurymedlemmer tilfredsstiller etter min mening ikke disse kravene fullt ut.

I juryen sitter. (http://www.eurovision.tv/page/news?id=exclusive_here_are_this_years_national_juries)

Margaret Berger. Helt klart innenfor regelverket som utøvende artist og låtskriver.

Marianne Jemtegård. Jobber en del som DJ i tillegg til å være moteredaktør. Er kanskje såvidt innafor regelverket i og med jobben som DJt

Jan Thomas Holmlund. Redaktør for nettstedet Kjendis.no. Har blant annet dekket Eurovision fra Baku. Jeg kan ikke se at han tilfredsstiller kravene i EBUs regelverk. Han har dessuten sittet i juryen i ett år tidliger, nærmere bestemt i fjor. Dette er også i strid med EBUs regler for juryen. 

Anita Halmøy Wisløff. Bookingagent. Har jobbet med livefestivaler i mange år, og var med i den offentlige debatten i fjor om kjønnsballanse på festivalene. Kanskje såvidt innafor ved at hun jobber mye med artister og gjenkjenner en god liveopptreden. Men tilfredsstiller hun kravene til yrkestilknytning i EBUs regelverk. Jeg synes det er tvilsomt.

Sverre Vedal. Han er musikkprodusent for Radio Norge, The Voice, Radio 1 og Radioplay. Han faller nok innenfor regelverket, selv om han ikke direkte er Radio DJ eller skapende musiker selv så hører han mye musikk og har kunnskapen som ligger inn under regelen om Radio DJ og musikkprodusent.

Nå sier jeg ikke at dette nødvendigvis er en dårlig jury. Jeg har ingen grunn til å mene at disse ikke er dyktige folk. Men er de rette folk på rett sted i forhold til EBUs regelverk? Jeg mener de ikke gjør det. Dersom noen i NRK leser dette er jeg veldig takknemlig for oppklaringer og utdypinger, i tilfelle det er ting jeg ikke vet eller ikke har forstått.

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien