Dagens bidrag – Australia

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien presenterer escNorge årets 40 deltakende låter. I dag har turen kommet til Australia.

australia1

I februar kom helt plutselig nyheten om at EBU har valgt å invitere Australia til å delta i Eurovision Song Contest 2015. Dette skal i utgangspunktet være en engangshendelse i forbindelse med at konkurransen fyller 60 år. Men skulle Australia vinne Eurovision i år får de også forsvare tittelen sin neste år. Men en del av avtalen med at Australia deltar er at hvis de vinner skal av praktiske grunner et land i Europa få arrangere konkurransen, Christer Björkman sa i SVTs «Inför Eurovision Song Contest» at dette landet blir Tyskland, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Australia har fulgt med på Eurovision siden 80-tallet via tv-kanalen SBS og de siste årene har kontinetet og landets interesse for konkurransen blitt viet oppmerksomhet i ESC-sendingene. I fjor ble pauseinnslaget i den andre semifinalen i København viet Australia og artisten Jessica Mauboy fremførte låten «Sea Of Flags».

SBS åpnet opp for at låtskriver og artister kunne melde sin interesse for å være Australias representant, samtidig som de søkte på egenhånd og tok kontakt med plateselskaper for å høre hvilke artister de hadde å tilby. Valget falt til slutt på en av landets største popstjerner: Guy Sebastian.

Guy Theodore Sebastian ble født i Malaysia 26.oktober 1981 og er 33 år gammel. Han vant den første australske sesongen av Idol i 2003 og han deltok i den første og siste utgaven av World Idol i årskiftet samme år, der vår egen Kurt Nilsen ble kåret til vinner. Guy sang låta «What A Wonderful World» av Louis Armstrong som resulterte i syvendeplass. Siden den gang har han gitt ut 8 album og to album og seks singler har nådd helt til toppen av den offisielle australske salgslisten. I perioden 2010-2012 var han dommer og mentor i den australske utgaven av X Factor og både i 2011 og 2012 vant en av hans deltagere konkurransen. 

Hans største suksess i utlandet og kanskje den låta flest i Norge forbinder Guy med er «Battle Scars» sammen med rapperen Lupe Fiasco som ble en stor hit og musikkvideoen til låta har over 15 millioner visninger på Youtube. Hans siste album kom i fjor og heter «Madness».

Låta Guy Sebastian skal synge heter «Tonight Again» og er en soulinspirert popsak og både låta og forhåndsvideoen ble spilt inn i løpet av 72 timer. Tonight Again er skrevet av Guy selv, David Ryan Harris og Louis Schoorl.

Bookmakerne har stor tro på Guy Sebastian og Australias sjanser og på nettstedet oddchecker som samler alle oddsene fra spillselskapene ligger Australia i skrivende stund på 3.plass. På fanlisten til escstats.com er Australia på 11.plass, mens på escNorges egen poll ligger de på 9.plass etter første oppdatering.

australia2

Australia er direkte kvalifisert til finalen, og hvilket startnummer de får der er enda ikke bestemt.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien