Blogg: Har tv-stasjonerne et moralsk ansvar?

Som fan av ESC, holder jeg meget av å høre andres ærlige mening om de ulike landes bidrag – og en del av dette er jo også «før ESC-programmene», som tv-stasjonerne produserer forut for de store shows.

 

Normalt ville jeg velge å ta de danske programmer, men DR har for mange år siden valgt å nedprioriterer dette, så deres utgave er en natlig tieneste, hvor alle videoerne i 2-3 programmer vises, og en speaker giver minimal information om artisten eller landet. Derfor må man kanskje som dansker oftest ty til andre lande, og det er jo nærliggende å ta Norge og Sverige. Jeg har altid fulgt det norske «Adresse X» gjennom årene, og elskede det, da Jostein P hadde programmet. Det svenske tok nye høyder, da de valgte å lave programmer med nordiske paneler, men efter den tid, er det gået kraftigt tilbake for vores felles nabo.

 

Jeg har med mindre sukses set den svenske utgave – «Inför Eurovision Song Contest» gjennom de sidste årene, men indrømmet, jeg bliver mere og mere overrasket over SVT for hvert år. I år består panelet av: programleder Sarah Dawn Finér, delegasjonsleder og EBU representant Christer Björkman, sangerinde Kristin Amparo, ditto Tess Merkel og ditto Eric Saade. På papiret et fint og kompetent selskab, som burde kunne give gode og saglige kommentarer med på veien, for årets utvalg av låter til Wien.

 

Musiksmak er jo en ganske særegen ting, og det som jeg synes er fantastisk, er ikke nødvendigvis noget alle andre synes om og omvendt. Kan folk argumentere for deres holdning og synspunkter, så er det jo altid dejligt å høre andres meninger, og årets panel burde som fagfolk kunne begå sig flott. Men… Gjør de nu også det? For i min verden så opfører de sig ganske arrogant, nedladende og direkte usagligt på mange måter! Et program som kører på at vise videoer og efterfølgende kommenterer man de ulike landes bidrag, for så til sidst å gi karakterer mellem 1 og 10, kan man undrer sig over at der i det sidste program (fra i går), bl.a. hadde intet mindre end 2 lande (Portugal & San Marino), som landede med bare 1 poeng, tiltrods for at de jo sidder 5 personer, som minimum skal give 1 point til de dårligste bidrag.

 

Er det en seriøs og saglig måte å føre et program på? Er det moralsk rigtigt av den svenske kringskasteren? I min verden nei! Å kommenterer nedladende og arrogant overfor landenes bidrag, medens at man griner hånligt av de mindre flaterende kommenterer, det burde man seriøst forholde sig for god til! Hvad blev der av det moralske ansvar man som kringskaster/tv-stasjon bør have? Hvis jeg var artist, delegasjons-medlem eller fremmed (nåh ja, det er jeg jo), ville jeg sidde tilbake og føle mig latterliggjort av SVT. Det er lov å synes et bidrag er mindre godt, eller at det på ingen måder gør noget godt for én, men måten man kommunikerer det på, både vokalt og fysisk har så stor betydning, og det burde alle 5 i panelet være opmerksomme på, eftersom at de alle lever av å være «offentlige».

 

En anden moralsk ting som efter min mening halter hos SVT er faktum, at man lader sin delegasjonsleder og EBU representant Christer Björkman indgå i programmet. For dejligt er det jo at mannen liker Eurovision og Melodifestivalen, og derfor praktisk talt har valgt å vie sit profesjonelle liv til det. Mindre godt er det når man som ansvarlig for den svenske delegasjon og representant for EBU sidder og sabler konkurrerende bidrag ned år efter år, også selvom at han tilsynelatende forsøker å lægge bånd på sig sjelv. Som dansker faldt det mig for brystet allerede i 2010, da han hadde travlt med at sprede skidt om det danske bidrag, og ikke kun én gang foretog sig en mindre pen gerning. Siden da har han ved flere leiligheter foretaget mindre pene kommentarer.

 

Se de svenske programmer her via SVT’s egne hjemmesider. 

 

Hvad er deres holdning til det. Har SVT et moralsk ansvar overfor de øvrige deltaker lande? Er det ok at køre grove og arrogante kommentarer, medens at man hånligt griner av låter og artister? Er det moralsk rigtigt, at en delegasjonsleder og EBU representant som sidder i EBU’s Styregruppe, deltaker i sådanne programmer, hvor resultatet tilsynelatende bliver som beskrevet ovenfor? Eller er det blot mig, som er en over følsom person, og som ser for meget moral, i stedet for et underholdningsprogram som man intet skal lægge i? Kommenter gjerne nedenfor. Tak fordi du tok dig tid til å lese et lille håp om mere moral!

Del:
Relaterte artikler