Dagens bidrag – Italia

rem til den første semifinalen skal vi her på escNorge presentere alle de førti bidragene til årets Eurovision.

I dag har vi kommet til nok et land i Sør Europa, og en riktig så gammel traver i konkurransen, nemlig Italia.

italia1

Landet debuterte i 1956 og har vunnet konkurransen to ganger. Deres første seier var i 1964 med Gigliola Cincquetti og hennes Non ho leta. Den andre seieren kom med Toto Cutugno og hans Insieme 1992. Italia har også gitt Eurovision en av sine største hits med Nel blu di pinto di blu (Volare) i 1958.

Italia konkurrerte fast i konkurransen helt frem til 1981, før de begynte å bli en del fraværende. De kom tilbake igjen i 1983 før de igjen trakk seg i 1986. Deres andre borteværende periode kom i 1994 og varte til 1997. Etter 1997 trakk landet seg vekk fra Eurovision, før de igjen kom tilbake i 2011. RAI, som er landets statskanal og ansvarlig for deltagelsen i konkurransen begrunnet pausene med mangel på interesse for Eurovision i landet.

Mangel på interesse kan stemme, da det er musikkfestivalen Sanremo, som er landets store trekkplaster. Hvert år i februar samles de beste artistene i Italia i den lille byen Sanremo for å konkurrere om å ha den beste låten. Nesten alle bidragene Italia har sendt til Eurovision, har enten vært deltagere i Sanremo festivalen, eller som i år vinnere.

Årets representanter for Italia heter Il Volo, og vant Sanremo konkurransen i februar med en meget stor margin. Bidraget de har med seg til Wien heter Grande Amore, og er skrevet av Franscesco Boccia og Ciro Esposito. Låten er en såkalt popopera, som også er kjennetegnet for musikkstilen til Il Volo.

Il Volo består av de tre guttene Piero Barone (født i 1993), Ignacio Boschetto (født i 1994) og Gianluca Ginoble (født i 1995). Opprinnelig var de tre guttene individuelle deltagere i talentprogrammet Ti lasco una canzone i 2010, men etter at produsentene av programmet førte guttene sammen til å gjøre en opptreden, dannet de gruppen. Il Volo er det nåværende navnet, men de har tidligere kalt seg I Tre Tenori og The Tryo.

Etter å ha blitt oppdaget av en amerikansk produsent, fikk Il Volo sin første platekontrakt, og de begynte å spille inn sitt første album med samme tittel som gruppen. Albumet ble lansert i både Europa og Usa, og solgte til platinum i Italia.

De er også godt kjente i Usa, og ble tungt promotert der i 2011 og 2012. De var med på The Ellen Show, Idol, The tonight show og var også med i veldedighetssingelen We are the World 25 for Haiti.

Den internasjonale utgaven av albumet deres nådde førsteplass på Billboard lista for klassisk musikk, og en tiende plass på den generelle listen. Den spanske utgaven av albumet ga guttene to nominasjoner i Latin Grammy Awards.

Deres andre album kalt We are love, ble sluppet i 2012, og oppnådde plass nummer 100 på Billboard listene i Usa. Albumet har låter på både Italiensk, engelsk og spansk. Il Volo har også med seg kjente duettpartenere som Placido Domingo og Eroz Ramazotti. Mange av låtene på albumet er skrevet av blant annet Diane Warren. Året etter, i 2013, kom Il Volo med et julealbum.

Forberedelsene på et tredje album fra gruppen er godt i gang. Ifjor var de igjen i gang med promotering i Usa, og de vant også to priser på Latin Billboard Awards, og fremførte en rekke konserter rundt omkring i Usa.

Til tross for sin unge alder, er det absolutt ingen lettvektere Italia sender til Wien. I skrivende stund er Italia nummer to på oddsen, Grande Amore er sett og hørt svimlende 23 millioner ganger på Youtube og låten ligger på andreplass på Spotify i kategorien mest spilt Eurovision låter.

italia2

Kan Italia ta sin tredje seier? Skal vi til Italia neste år? Kommenter og stem i pollen under.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien