Grüß Gott! – velkommen til Wien og Østerrike!

Fra hygge i Nyhavn, kulørte lamper i Tivoli og fokus på vand – går turen i år til berge, tyroler-dans, smukke byer og den søte tands land – velkommen til Wien og Østerrike!

 

For et år siden stod den Østerriske Conchita Wurst og samlede flest poeng på den spektakulære scene i København. Derved sikrede Østerrike sig som bekendt æren av å arransjere årets store brak. Efter å ha ventet på øyeblikket siden sidst, da Wien i 1967 arransjerede konkurransen, så er der kanskje sparret op til en kempe fest i år! Kringskasteren ORF vil uten tvivl gøre sit til, for at vi alle skal få det bedste ut av Alpelandet, uanset om vi stiller personligt i Wien, eller om vi bytes innenfor via tv-skjermene.

 

Fakta på årets vertsland kan nevnes:

  • Landareal: 83.871 km2.
  • Høyeste punkt: Großglockner 3.798 m. over havet (i Tirol, Kärnten).
  • Laveste punkt: 144 m. over havet (i Apetlon, Burgenland).
  • Største byer: Wien, Graz, Linz og Salzburg.
  • Lengste flod: Donau.
  • Innbyggertal: ca. 8,4. mio.
  • Språk: tysk, slovensk, ungarsk, Burgenland-kroatisk.
  • Styreform: Forbundsrepublik.
  • Forbundslande: Voralberg, Tirol, Salzburg, Oberösterreich, Niederösterreich, Wien, Burgenland, Steiermark & Kärnten.

 

Østerrike er en nasjon med virkelig mange naboer! Her deles der grense med hele 8 nasjoner: Liechtenstein og Sveits mot vest, Italia og Slovenia mot sør, Ungarn og Slovakia mot øst, og til sidst Tjekkia og Tyskland mot nord. Historisk set har Østerrike været en stor nasjon, da det i fordums tid som det Østerrisk-Ungarske keiserrike, besad en stor sentral del av Europa. Utover hvor Østerrike ligger i dag, var der bl.a. områder under: Ungarn, Tjekkia, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia, Kroatia og Bosnia-Hercegovina. Overhovedet for den store forening var dengang den Østerriske Keiser.

 

Ca. 60% av Østerrike er bestående av Alperne, og dervet er der jo som de fleiste vet, lagt op til skisport for berge for alle pengene! Her er en av de nasjoner, som ved vinter OL og diverse vintersports mesterskaper, altid blander sig i toppen, eller ganske simpelt tager metal gang på gang. Kanjske at ikke nordmenn er dem som reiser mest til Østerrike for å stå på ski, men mange indbyggere sør av Norge tager bl.a. vinterturene til Alpelandet, for å utfordre skebnen på vintertiden. Østerrike er dog ikke kun et vinterland og skisport, for her har vi med et sjarmerende land, med mange smukke og hyggelige byer, en fantastisk natur og flinke indbyggere.

 

Historisk set er noget af det mest velkendte fra Østerrike kanksje mordet på erkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo i 1914, for det fikk som bekendt fatale konsekvenser for rigtig mange lande, da det førte til den 1. verdenskrig. Det fikk også store konsekvenser for det Østerriske-Ungarske keiserrike, som i 1918 måtte lade sig nedlegge. Herefter blev det et tysk-østerrisk rike, hvilket også fikk konsekvenser, da den 2. verdenskrig fejede utover stepperne. I 1955 dannedes den nasjon vi kender i dag.

 

Av spesielle områder i østerrike kan der bl.a. nevnes enklaver. Kleinwalsertal som er en tysk enklave, hører til Østerrike (Voralberg), og grenser direkte op til landet, men grundet dens topografiske plasering, kan den kun nås via Tyskland. En anden enklave er den funktionelle tyske Jungholz som ligger i Tyrol, og som heller ikke kan nås fra Østerrike, men er forbundet med landet via det 1.636 m høye berg, Sorgschrofen.

 

Naturen fylder mye i det Østerriske: søer, enge, skove, berge, floder er en naturlig del. En av de mest velkendte symboler på den østerriske flora er edelweissen, som hvid og stolt blev udødeliggjort i musicalen «Sound of music», men allerede var kendt lang tid inden da. Av de firbeinede arter i landet kan nevnes gemserne og murmeldyrene, som de heldige kan opleve på ture i de lidt høyere lag av landet. Av de flyvende vesner kan den sjeldne fugleart lammegribben nevnes, som med sit store vingefang er anseelig når den kommer svevende.

 

Er man til vandreture, termalbade, rafting, rapelling, mountainbiking og paragliding – så er der mange sjanser for sukses i ferien, hvis turen går til årets vertsland. Det er praktisk talt kun egne grenser som stopper en her. Er man til det kulturelle er udbuddet også bredt i østerrike, her er der mange museer og slotte som kan besøkes, likesom at mange smukke byer bestemt er en slentretur verd. Er man til nasjonale ting, så er Østerrike et av de lande som holder det etniske i hevd, og man har rik mulighet for å møte erke østerriske ting og drakter, likesom at de berømte lederhosen stadig kan ses i levende live.

 

Har man sagt Østerrike, må man også sige kultur og kanskje mere specifikt musik. Teatre, operaer og konserthuse finnes i stor stil, og alle kender vel den årlige Nytårskonsert fra Wien. Østrig har i fordums tid bl.a. givet os: Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Franz Schubert, Anton Bruckner og Johann Strauss den yngre (Valsekongen). Listen er dog lengere end dette, og er man til klassisk musik på alle måter, så er Østerrike og Wien en fantastisk sjanse, spesielt på sommeren er der et utal av utendørs arransjementer. På teaterfronten er det spesielt opretterne som hiver turisterne til. Er man til operetter, så er det nesten et «must», at se f.eks. Flagermusen, når man alligevel er i hjemlandet for den. Det danseglade folk i Østerrike, holder sig heller ikke tilbake for å vise dette. Man kan jo som bekendt komme til å opleve Wienervals i, ja – Wien.

 

Den kulinariske side av Østerrike bringer husmandskosten på banen: den klassiske Wienerschnitzel, Brathendl som er panerede stekte kyllingestykker og Gullasch, sidst nevnte viser jo nok en del til det gamle kejserrikes områder. Ønsker man de kolde retter, så er der rik mulighet for alskens forskjellige typer for pølser og køtpålek, likesom oste i mange utgaver og styrker finnes i hele landet, deriblandt spesialerne fra Bregenzerwald. Brødtyper som de lidt mere rustikke findes nesten overalt, og de tradisjonelle hvetebrød kan altid skaffes.

 

Er man til den søte tand, så er Østerrike et paradis: Apfelstrudel, Sachertorte og Kaiserschmarrn er kanskje de mest kendte, men der er mange andre både lokale og genkendelige kaker. Derutover er der konfekture i lange baner, chokolate av høy kvalitet, og ikke mindst – de berømte Mozart-kugler! Av drikkevarer er der altid mulighet for en klassisk Wienerkaffe, er man mere til the, så er der de klassiske the typer at finne de fleste steder på caféer og restaurationer.

 

Østerrike som vinland er egentligt ganske godt, og eksporten fra landet er fin, både i og utenfor Europa. Sidst men ikke mindst er der jo øl. Hveteøl og ugjæret øl kan altid skaffes i landet. Østerrike huser ca. 140 bryggerier, så der skulle være mulighet for lidt forskjellige tilbud. Fleire slags fruktbrændevine finnes i de ulike delstater i Østerrike, er man mere til likør, kan en Mozart Gold altid finnes i Alpelandet!

 

Østerrikerne er stolte for deres hjemstavn, dette ses bl.a. når fredag eftermiddag i Wien, sætter mange i gang med å forlate byen, for å komme «hjem» og tilbringe helgen der. Dette giver dog ofte en del trafikale utfordringer i Wien, da 1/4 –del av befolkningen bor i hovedstaden eller området omkring. Dette giver således også en del gjester på besøk i helgene, hvor folk hygger igjennom med mye av det, som vi kanskje betegner som typisk østerriskt.

 

Østerrike båte lever og satser på turisterne, der er blot at nyte og lade sig føre med, av de flinke og engasjerte østerrikere, som oftest gør hvad de kan, for å sikre det bedste syn av landet. Er man til shopping, er det blot at slå sig løs i alskens butikker og stormagasiner. Østerrike emmer av kvalitet på mange punkter, så det er blot å ta sig på den store shoppetur. Er man interesseret i de typiske turistting, så kan en tur i de mindre byer anbefales, hvor mange lokale selger hjemmegjorte eller lokalt produserte ting.

 

Husk at østerrikerne går ind for takt og god tone, på den måte vil du begå dig bedst ved besøket i landet. De går langt for å tilrane sig dannelse, bl.a. er det efterstræbt av mange, at man som indbygger lærer å spille på mindst ét instrument. Dette gør kanskje også, at man altid kan finde musik og sang, selv i de mindste kroke av landet.

 

Wien byter os indenfor til fest de neste uker, og det er blot å ta med på reisen, uanset om vi sidder hjemme, eller om vi fysisk tager os turen til årets vertsland. Er man så heldig å ta turen til Wien, kan det anbefales å ta veien forbi bl.a. Judenplatz, i de gamle jødeiske ghetto. Her er der fyldt med gamle huse i de små smalle streder, og mye historie har foregået på stedet siden mittelalderen da det grundlagdes. Stefanskirken er en av landets domkirker, og de eldste dele dateres tilbake til 1100-tallet.

 

Keiserfamiljen er fortid, men vil man den lidt nermere, så er et besøk på Skatkammeret et most! Her finnes keiserfamiljens skatkammer med alle deres edelstene, smykker og maktsymboler. De hørte ikke til den fattige del, så set tid av, da det ikke er et klejnt sted. Verdens eldste eksisterende zoologiske have er Tiergarten. Er man til dyreriket og hvad der følger, så læg endelig veien forbi her.

 

Lad dig føre ind på slotte og palæer i Wien eller omegn. Besøk sommerslottet Schloss Hof, Schloss Schönbrunn, Schloss Belvedere eller Schloss Rohrau, og merk historiens vingesus. Er man til arkitektur, er der rik mulighed for å få valuta for alle pengene i Wien. Den gamle stad vidner om storhets tid og rike familjer, som har bygget den op gjennom århundreder. I dag består Wien også av mange nye perler, og nyt og gammelt blandes flott i byen.

 

Kære læser – velkommen til Wien og Østerrike, der er kun tilbake å si: Grüß Gott, og lade sig føre med i det sentraleuropæiske, når ORF og Alpelandet byter til fest og musik de neste par uker! Vi her på ESCNorge skal gøre vores til at reisen bliver god.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien