Jon Ola Sand: Vi prioriterer Europa

Det blir ikke aktuelt i nærmeste fremtid å utvide Eurovision til et slags Worldvision. Der er ESC-nestor Jon Ola Sand tindrende klar.

Gjennom NRK forteller han at EBU før et slikt sceneario på noen måte vil være aktuelt, først og fremst vil prioritere Euorpa og forsøke å få med de landene som ikke deltar for tiden.

Det finnes også et helt logisk tak for hvor mange land som kan hives inn i og en og samme konkurranse, både av hensyn til sendetid  – og kostnader for både verstsland og deltakere. Tidligere år har EBU hintet om at 20 land i samme semfinale kan være det optimale, dvs et maks deltakerfelt på omtrent 46 deltakerland.

Sand uttalte i finaleuken at dette kunne bli aktuelt med en fast deltakelse fra Australia i konkurransen, noe som fikk pressen i spekulere om f.eks. Kina også kunne sette sine musikalske spor inn i Eurovision. Kineserne har de siste årene sendt ESC direkte og hadde også i år egne kommentatorer på plass. Også Sør-Korea har vært i Wien og snust på rammene rundt showene.

Etter dagens stadfestelse er det nok ikke så enkelt å bare spørre om å bli med – verken som faste deltakere eller engangsgjester. Jon Ola Sand sier EBU vil kreve at et gjestende land må ha en visst potensiale i TV-seere og publikum, og Australia er vel det eneste av de mer «eksotiske» nevnte landene som kan hevde seg dette.

Eurovision blir dermed trygt Eurovision også fremover, selv om man ikke utelukker en fast deltakelse fra Australia. Så får tiden vise når og om vi neste gang ser et gjesteland på deltakerlistene.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien