Svensk forslag om nyt start tidspunkt for ESC

Hvad der snart er blevet en tradisjon, melder svenskerne sig endnu engang en med endringer af ESC – denne gang er det start tidspunktet, som svenskerne vil have til at gå live kl. 20:00 i stedet for 21:00.

 

Siden den spede start av konkurransens tart, har transmissionen altid startet kl. 21:00 (vores tidssone), men svenskerne som neste år atter engang skal legge grunn til arransjementet, ønsker at endre dette til 20:00. De første mange år at konkurransen levede, var det jo hovedsageligt en Vest-Europeisk konkurranse, men siden midten av 90’erne har utygningen av deltakere fra Øst-Europa taget en gevaldigfart, og tidssonerne som der skal transmiterer live, er derved flyttet skarpt til den ene side. Som det er nu, dekker de normale år fra Island i vest til Russland i øst, og så var der den alternative krølle i år, hvor det blev Australia i øst.

 

Flere lande har gjennom årene måtte tage konsekvens av enten finale datoen eller sende tidspuntet. Bl.a. Nederland har måtte stå over et år, fordi der var nasjonaldag, med dertil hørende tradisjoner, som ikke var forenelige med showets transmission. I Danmark var det 1985 som, hvor Danmarks Radio valgte at sende den Europeiske finale forskudt, da finalen netop lå på Danmarks befrielsesdag, og 40-året skulle bestemt feires. Den utgave hadde ikke været brugbar i dag, da seerne er en del av avstemningen.

 

Årsaken til at SVT ønsker å få endret start tidspunktet, er for bl.a. å få tak i de yngre seere, som oftest skal i seng innen det store show avsluttes. Østerrikes temmelig store overskridelse av normerne for avslutning av showet i år, hvor der praktisk talt kom én ekstra time på sendefladen, har så bestemt kun været med til å tale for det svenske lidt kontrovesjelle forslak. Det er nu op til EBU å undersøke muligheterne, og hvilken konsekvenser det vil ha for de ulike lande. Fordele vil der være, men vil der også være elemper? De østlige egne av kontinentet samt Israel og Cyprus vil sikkert synes godt om den lille endring, men hvad siger man til endringen i den modsatte side av Europa.

 

Tradisjonerne står sterkt, spørgsmålet er så om denne tradisjon også gør. Vi vender selvfølgelig tilbake, hvis der skulle komme nyt i sagen, eller hvis der kommer andre nye forslag til endringer.

Del:
Relaterte artikler