Blir 2016 et ESC-eventyr for Albania?

Med låten ‘Përrallë’, som betyr eventyr eller historie, vant Eneda Tarifa i går kveld den 54. utgaven av Festivali i Këngës. Hun blir dermed Albanias trettende ESC-deltaker under finaleukene i Stockholm i mai måned.

Det var som vanlig Kongresspalasset i Tirana som var åsted for Festivali i Këngës, alias Sangfestivalen, og trioen Pandi Laço, Gresa Pallaska og Blerta Tafani var programledere for sendingen. Etter at to semifinaler ble avviklet fredag 25. og lørdag 26. desember hadde i alt 22 låter kvalifisert seg for finalen.

Tidligere vinnere som Adrian Lulgjuraj og Luiz Ejlli var blant finaleartistene, i tillegg til flere trofaste Festivali i Këngës-deltakere og noen nykommere. Selve finalen ble en lang og variert med innslag av både pop, rock, jazz, rap, operaballade og lokal schlager, alle fremført med støtte av RTSHs symfoniorkester.

En jury bestående av syv musikkeksperter, deriblant Albanias 2008-deltaker Olta Boka, var ansvarlig for å poenggi de ulike låtene og kåre en vinner. I motsetning til tidligere FiK-utgaver ble ikke poenggivningen offentliggjort i sendingen, og i stedet ble de ti låtene med flest poeng ropt opp i stigende rekkefølge. En av forhåndsfavorittene, duetten mellom Klodian Kaçani og Rezarta Smaja endte på fjerdeplass, mens tredjeplassen gikk til Flaka Krelani med sin Kygo-inspirerte poplåt S’je për mua. Andreplassen fikk Aslajdon Zaimaj med rap-låten Merrmë qe sot.

Slik så hele topp 10 ut:

1. Eneda Tarifa – Përrallë
2. Aslajdon Zaimaj – Merrmë qe sot
3. Flaka Krelani – S’je për mua
4. Klodian Kaçani & Rezarta Smaja – Dashuri në përjetësi
5. Enxhi Nasufi – Infinit
6. Nilsa Hysi – Asaj
7. Dilan Reka – Buzëqesh
8. Teuta Kurti – Në sytë e mi
9. Renis Gjoka – Ato që s’ti them dot
10. Evans Rama – Flakë

Vinneren av Festivali i Këngës og Albanias representant i Stockholm blir altså Eneda Tarifa og låten Përrallë. Eneda er 33 år gammel, født og oppvokst i hovedstaden Tirana, og har to tidligere deltakelser i FiK bak seg – i 2003 og 2007. Hun er også kjent som programleder for showet Portokalli på Top Channel.

Det er Olsa Toqi som står bak både tekst og melodi til vinnerlåten Përrallë, og det vil dermed bli første gang Albanias ESC-bidrag er 100% skrevet av en kvinne – med mindre det skjer endringer i tiden frem mot Stockholm. Albania har tradisjon for å omarbeide bidragene sine før Eurovision, og i 2015 byttet de også låt helt og holdent etter indre stridigheter i låtskriverteamet.

I hvilken semifinale Albania skal opptre i Stockholm er ennå ikke kjent.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien