Melodifestivalen 2016 er i gang: Første delfinale i kveld

I kveld sparkes et av høydepunktene i årets ESC-utvelgelse i gang når hele Sveriges Melodifestival nok en gang åpner sine dører for publikum og TV-seere. Gjennom seks uker skal 27 artister slåss om i alt tolv finalebilletter til Friends Arena i Stockholm den 12. mars, og vinneren får det ærefulle oppdrag å etterfølge Måns Zelmerlöw og representere Sverige på hjemmebane i Stockholm i mai måned.

Som i fjor er det fire delfinaler med syv deltakere i hver, men fra første delfinale er Anna Books låt som kjent diskvalifisert. To låter går direkte til finalen fra hver delfinale, mens to låter sendes videre til Andra chansen i Halmstad den 5. mars. Herfra skal fire duellvinnere kåres, som dermed får de siste fire finalebillettene.

Kveldens delfinale går fra Scandinavium i Stockholm og ledes av Gina Dirawi. Gjeste-programleder er Petra Mede, Dramaten-skuespiller Stina Ekblad skal gi sin egen hyllest til Melodifestivalen, og det blir dessuten et gjensyn med Jonas Gardell som viderefører sin populære ‘schlager-skole’ fra 2002- og 2003-årgangene.


De seks konkurrerende bidragene i kveld er:

samir viktor jpg1) Samir & Viktor – Bada nakna

Tekst og musikk: Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethow

Hurra-duoen bestående av realitystjernen Samir Badran og motebloggeren Viktor Frisk debuterte som musikk-artister med hitlåten Success sommeren 2014, og fikk enda flere tilhengere etter at de tok seg til finalen i fjorårets Melodifestival og skapte liv og røre med bidraget Groupie, som til slutt endte på en 8. plass. Nå er de tilbake i manesjen med partylåten Bada nakna, og lover – i tråd med låttittelen – en lettkledd opptreden på scenen.

 

pernillaandersson jpg2) Pernilla Andersson – Mitt guld

Tekst og musikk: Pernilla Andersson, Fredrik Rönnqvist

Rutinerte Pernilla Andersson har vært i musikkbransjen siden 1999 og gitt ut åtte kritikerroste studioalbum, og i 2013 vant hun den prestisjetunge Sir George Martin Music Award. Hun er med i MF for andre gang, etter å ha nådd Andra chansen tilbake i 2011 med låten Desperados. I år stiller hun med en stillferdig viseballade som hun har skrevet til sin lille sønn Sixten.

 

mimiwerner jpg3) Mimi Werner – Ain’t No Good

Tekst og musikk: Mimi Werner, Göran Werner, Marcus Svedin, Jason Saenz

Tredje artist ut i kveld er 24 år gamle Mimi Werner fra Borås, som stiller med en countrypreget uptempo-poplåt som hun selv har vært med på å skrive sammen med sin far. Mimi forsøkte også å delta i MF tilbake i 2014 gjennom konkurransen ‘Svensktoppen nästa’, men måtte altså vente til i år med å få sin debut i selve Melodifestivalen.

 

albin och mattias jpg4) Albin & Mattias – Rik

Tekst og musikk: Albin Johnsén, Mattias Andreasson

Duoen Albin & Mattias består av rap-artisten Albin Johnsén og popsanger Mattias Andreasson. Albin debuterer som artist i MF, men var en av låtskriverne bak Behrang Miris bidrag i fjor, Det rår vi inte för, og hadde kjempesuksessen Din soldat i 2014. Mattias er med for tredje gang etter å ha fått en tredjeplass i finalen med EMDs Baby Goodbye i 2009 og en femteplass i delfinalen som soloartist i 2012 med Förlåt mig.

 

robinbengtsson jpg

5) Robin Bengtsson – Constellation Prize

Tekst og musikk: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson

Kveldens andre debutant er Robin Bengtsson, som har bakgrunn fra Idol 2008, der han til slutt kom på tredje plass. Siden den gang har han sluppet seks singler og samarbeidet med artister som The Moniker og Karl Martindahl. Hans midtempo-låt handler om å tro på at kjærligheten, tross motgang og tilbakeslag, tross alt står skrevet i stjernene.

 

acewilder jpg

6) Ace Wilder – Don’t Worry

Tekst og musikk: Ace Wilder, Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad

Sist ut på scenen er Ace Wilder, alias Alice Gernandt, som kom omtrent fra ingensteds og tok Melodifestivalen med storm i 2014. Med låten Busy Doin’ Nothin’ ga hun storfavoritten Sanna Nielsen hard kamp, og endte til slutt på en flott andreplass i finalen, slått med fattige to poeng. Nå gjør hun comeback med en låt hun har skrevet i kompaniskap med suksesstrioen bak Måns Zelmerlöws vinnerlåt fra i fjor.

 

annabook jpg

Kveldens syvende låt, Anna Books Himmel för två, skrevet av Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg og Camilla Läckberg, ble torsdag kveld diskvalifisert fra konkurransen da den tidligere hadde blitt offentliggjort som deltaker i Moldovas ESC-uttakelse i 2014. Den vil i stedet bli fremført som pausenummer.


Korte snutter fra øvelsene til hvert enkelt bidrag er publisert på SVTs hjemmesider og kan sees her. Etter klokken 14.00 i dag kan man også lytte til et lengre utdrag av låtene på de samme sidene.

Kveldens resultat avgjøres helt og holdent av TV-seernes telefon-, SMS- og app-stemmer.

Sendingen starter kl. 20.00 på SVT1 og kan dessuten følges på Internett via SVTPlay.

Og mens vi teller ned til kveldens festligheter kan vi kose oss med Melodifestivalens nye vignett og logo:

Alle foto: Janne Danielsson / SVT

Del:
Relaterte artikler