I kveld: Tyskland velger for Stockholm

Kl 20:15 står ti artister klare på scenen fra Mulmheim i Köln: Det er klart for Tysklands nasjonale utvelgelse – Unser Lied für Stockholm.

Etter fadesen rundt den vrakede Xavier Naidoo før jul, har tysk TV nærmest på rekordtid klart å skrape frem et riktig så spennende startfelt – med overraskelser og sjangerbredde. 

Som her hjemme skal man gjennom to runder med låter: Først presenteres alle ti låtene på rekke og rad, der rekkefølgen i skrivende stund ikke er offentligjort. Deretter går tre låter videre til en superfinale og en ny fremførelse. Det er kun seerstemmer som skal avgjøre hvem som blir Tysklands låt og artist for 2016.

De ti finalistene er disse. Hør og les kort om låtene lengre nede i artikkelen:

  • Avantasia – Mystery of a Blood Red Rose
  • Alex Diehl – Nur ein Lied
  • Ella Endlich – Adrenalin
  • Gregorian – Masters of Chant
  • Jamie-Lee Kriewitz – Ghost
  • Joco – Full Moon
  • Keøma – Protected
  • Laura Pinski – Under the Sun We are One
  • Luxuslärm – Solange Liebe in mir wohnt
  • Woods of Birnam – Lift Me Up (From the Underground

Bak prosjektet Avanstasia finner vi Tobias Sammet og hans Bombastraock-stil. Prosjektet hadde stor suksess med albumet Mystery of Time i 2013 og har holdt det gående siden tusenårsskiftet. Bandet er aktuelle med nytt album i løpet av måneden. Gjør dere klare for hardtslående power-metal med elementer fra … det meste, egentlig.

28 år gamle Alex Diehl vites lite om, men han kanskje kanskje kategoriseres som en tysk singer-songwriter. Han har vært sett på en rekke TV-opptredener de siste årene, men fikk et gjennombrudd da han spilte inn Nur ein Lied etter terroraksjonen i Frankrike – en låt som kom skyhøyt på de tyske listene. Det er nettopp denne låten som også er valgt til Unser Lied:

Med Ella Endlich møter vi litt pop og litt tysk shclager. Hun er 31 år gammel og er i Tyskland kanskje mest kjent for sin 2009-versjon av Küss Mich – Halt Mich – Lieb Mich : For oss i Norge kjent som temaet fra Tre nøtter til Askepott! Nå trår hun til med låten Adrenalin.

Gregorian? Ja, nettopp DE Gregorian. Skapt av Enigma- og Sarah Brightman-produsent Frank Peterson tilbake i 1991, gjorde prosjektet et uventet comeback i 1999 og har siden kommet ut med rekke Masters of Chants-album. De fleste merselgende enn hva noen kritiker liker å drømme om. Gjengen(…) skal ut på en stor anlagt avslutningsturnè dette året og det gjøres med en originallåt som nettopp heter Masters of Chant. Låten ble sluppet like på nyåret, der originalinnspillingen var innspilt sammen med lillesøster Brightman – Ikke Sarah, men Amelia. Hun er derimot byttet til opptredenen i Köln.

Se opp for Jamie-Lee Kriewitz, siste vinner av den tyske utgaven av The Voice like før juletider. Med låten Ghost overbeviste hun de fleste tysk TV-seere, en låt som har gjort det veldig bra i ettertid og som nå håper kan sparke karrieren videre også til andre land i Europa.

Joco er to søste fra Hamburg, Cosima og Josepha. De er ukjente for det store publikumet, men har spilt og opptrådd sammen i en rekke år. De misker gjerne pianobasert pop med jazzelementer og utga nylig sitt debutalbum innspilt i selveste Abbey Road i London.

Køln-baserte Keøma er også en duo, med australskfødte Kat Frankie og Chris Klopfer. De debuterer på platemarkedet denne måneden, og låten Prortected er hentet fra det kommende albumet. Sjangeren er urban og tilbakelent pop.

Med Laura Pinski er vi tilbake til navn som er kjent fra talentshow, denne gang fra Das Supertalent for fire år siden. Og hold dere fast: Bak låten Under the Sun We are One står: Ta-daaaa: Ralph Siegel og John o’Flynn. Her spøker det nok litt med ekte tyskprodusert pop.

Luxuslärm er et gitarbasert band midt mellom pop og rock som har hatt fin suksess siden debuten i 2008. De opptrer konsenkvent på tysk, og har en stødig frontfigur og vokalist i Janine Meyer. .

Siste navn er Woods of Birnam: Nok et band, men denne gang mer orientert i popland klart inspirert av den britiske pianorocken. De stammer fra Dresden og debuterte i 2014.


Klare oddsfavoritter onsdag kveld er Jamie-Lee Kriewitz, Gregorian og Avanstasia. Link til webcast finner du under.

Del:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Relaterte artikler
Italia 2022
Intervjuer

2022: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2022
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien