Laila Samuels

Fra suksess i et band på 90-tallet til enda større suksess som låterskriver de siste årene. Endelig står hun fremst på scenen og debuterer som artist i MGP-sammenheng. Vi har tatt en prat med Laila Samuels om hennes MGP-deltakelse.

Laila Samuelsen var vokalist og en av frontfigurene i bandet The Tuesdays på 90-tallet. Låten «It’s up to you» nådde den amerikanske Billboard Hot 100-listen hvor den lå på en 55. plass. Etter den suksessen har hun arbeidet både som artist og låtskriver, men aller mest som låtskriver.
Laila har flere ganger tidligere deltatt som låtskriver i MGP. I 2009 skrev hun låta «Sweeter Than a Kiss» sammen med Christian Ingebrigtsen, i 2010 var hun med og skrev låtene «Jealous Cause I Love You» og «Synk Eller Svøm» og i 2014 deltok hun nok en gang, da med låten «Heal». I år deltar hun med en låt som er så personlig at hun velger å tre inn i rampelyset igjen og fremføre den selv.

Sang nr. 7: «Afterglow» Tekst og melodi: Laila Samuelsen, The Beatgees og Jan Weigel


Mange husker deg fra din tid i The Tuesdays, men fortell oss litt om din musikalske bakgrunn?
Jeg hadde tenkt å bli lærer, men måtte slutte på lærerhøyskolen etter 3-4 måneder for å dra på turne i USA. Så jeg tok aldri noen utdannelse. Lærte 3-4 akkorder på gitar av moren min, da jeg var 10-11 år, som jeg brukte på de første 200 låtene eller noe sånt. Jeg spilte i skolekorps fra jeg var 6-17 år, klarinett først og saxofon når jeg var stor nok. I ettertid føler jeg at det å spille i korps har gitt meg mye når det gjelder musikkforståelse – om samspill og arrangering. Jeg har gjort veldig mye arrangering av kor og blås på diverse album.

Fortell oss litt om hvordan «Afterglow» ble til?
Jeg har jobbet med eget album i snart ett år. Afterglow skrev vi sånn midt i prosessen. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg plutselig kom på at jeg skulle sende den til Grand Prix-komiteen, men det føltes bare plutselig helt rett.

Du har tidligere vært med i MGP som låtskriver for andre artister, men du har sagt at denne låta var så personlig at du måtte synge den selv. Hva gjør den personlig?
Omtrent halvparten av låtene på min kommende plate er låter som jeg har «spart» på de siste 4 årene. Jeg skriver alltid fra hjertet, men Afterglow var spesielt nære. Den ble til i en periode der jeg var helt på bunn. Alt var feil. Ting skjedde rundt meg som jeg hadde null kontroll over. Jeg fikk slag etter slag, og til slutt var det bare nok. Jeg følte at jeg skrev låten for å overleve – Sånn nå er det nok, og jeg skal kjempe tilbake. Jeg trenger bare et bittelite vink fra universet om at det blir bedre tider. – Og det føltes virkelig som at jeg ble bønnhørt. Når jeg synger låten så kjenner jeg at jeg får styrke. Musikk kan være fantastisk på den måten.

Nå bor du i Berlin. Hva slags musikertilværelse har du der?
For det meste er jeg i studio. Skriver til album med div. artister. Jeg har vært veldig heldig, det finnes utrolig mange interessante artister her. Folk kommer fra Australia, England og USA. Pluss mange tyske artister selvsagt – inkludert Lena Meyer Landrut som vant Eurovision for noen år siden. Jeg spiller også live av og til, eller jobber på produksjoner. Det er en veldig variert hverdag. For 2 år siden startet jeg noe som heter musicians jam night. Hver 5-6 uke kan folk komme å jamme, teste nye låter og finne andre musikere å samarbeide med, eller bare lytte. Det har vokst seg skikkelig til, og er blitt en liten institusjon. Folk kommer langveis fra for å bli med.

Hva finner du i Berlin som du ikke finner i Norge?
Berlin er et slags kunstnerisk knutepunkt. Fordi det er så rimelig å bo og leve her så tiltrekker byen seg alt mulig av kreative sjeler. Og man merker det. Alle som kommer på besøk vil bli. Jeg endte opp her ved en tilfeldighet, skulle bare bli en uke. Så ble det 2 ..og 3. Etter 3 måneder på hotell ( billigere og mer shabby for hver uke ) så leide jeg en leilighet. Men jeg er mye i Oslo også. Familie og venner og kollegaer der er fortsatt like viktig for meg.

laila samuels

Foto: Paul Parzyk

Det er mange i utlandet som mener «Afterglow» er den låta som vil representere Norge best i Eurovision. Hva tenker du om det?
Det er jo et supert kompliment. Låten er jo veldig nordisk i mine ører. Men følelser er jo det samme overalt. Mange skriver til meg at de begynner å gråte av låten. Og de har jo catcha hva jeg følte når jeg skrev den da. Men nå gir den meg styrke, og det er egentlig det jeg vil at folk skal ta med seg også når de hører.

Hva kan vi forvente oss når du entrer scenen i Spektrum?
Jeg håper det blir et sterkt nummer, er veldig spent på å starte prøvene denne uka. Jeg blir alene på scenen og låten er i fokus. Men jeg tror det kan bli et spesielt show allikevel 🙂

Hva er tidenes beste MGP/ESC-øyeblikk eller låt?
Umulig å velge en, men jeg har enda et vagt minne av at Johnny Logan vant for andre gang – det var stort. Ellers så var jo «Fairytale» veldig kult. Jeg var gift med produsenten og co-writeren på den tiden – og vi visste alle at det var noe spesielt med den lenge før den ble presentert. Og når han opptrådte i spektrum så var det mye frysninger.

Hvis du måtte velge én av årets MGP-artister du skulle skrevet en låt til. Hvem ville du valgt og hvorfor?
The Hungry Hearts. Jeg var på konsert med dem i Berlin forrige uke. Jeg digger jentene, de er rå, ekte og veldig hyggelige. Det har blitt mer og mer viktig for meg å jobbe med folk som er kreative og som virkelig har noe på hjertet. Da blir det en lek. Og jeg vil egentlig bare leke meg gjennom livet.

Og til slutt; Har du en hilsen til escNorges lesere?
Ja- selv om det egentlig ikke har begynt enda-føler jeg at jeg har opplevd Grand Prix fra en artists ståsted nå. Og jeg er helt overveldet over hvor mange Eurovision-fans det finnes der ute. Og imponert over all positivitet som florerer i diverse små klubber. Det var en helt ukjent verden for meg. Jeg vil takke dere alle for alle fine ord og for all støtte. Fortsett sånn! Spre glede og bevar kjærligheten for musikk. <3

laila sFoto: Paul Parzyk


Laila Samuels har fått startnummer 7 i MGP-finalen på lørdag. Begivenheten sendes direkte fra Oslo Spektrum, hvor ti bidrag skal kjempe om æren av å representere Norge i den internasjonale Eurovision-finalen i Stockholm. Sendingen starter kl. 20.55 på NRK1.

escNorge ønsker Laila lykke til med prøver og forberedelser frem mot lørdagens finale!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien