Freddy Kalas

Freddy Kalas, eller Fredrik Auke som han egentlig heter, er i år klar for Melodi Grand Prix 2016. Med låten «Feel Da Rush» skal kongen av fest, som han også går under, bryne seg på MGP. Men hva tenker han om sin egen deltakelse og hele Grand Prix sirkuset? Vi tok en prat med festkongen.

Fredrik Auke er 24 år gammel og fra Drammen. Hans musikkarriere startet med å legge vokal for sin lillebror, som er en del av den mer kjente duoen Broiler. Sin egen artistkarriere skjøt for alvor fart med superhiten «Pinne for landet», som er streamet hele 23 millioner ganger. Han har laget flere oppfølgerhits som for eksempel julelåten «Hey ho», som ble en populær låt i både Norge og Sverige. Hans mål med musikken er å spre glede og allsang. Med totalt 60 millioner streaminger er det absolutt en stor artist som nå er klar for MGP.

Sang nr. 6: «Feel Da Rush» Tekst og melodi: Fredrik Auke, Simen Auke, Mikkel Christiansen, Trond Opsahl og Christoffer Huse.


Det er mange som kjenner deg som Freddy Kalas aka. «sjefen for fest», men kan du fortelle oss litt mer om deg selv og din musikalske bakgrunn?
Min musikalske bakgrunn går helt tilbake til 14 års alderen. Min første mic var en singstar-mikrofon jeg koblet til PCen. Jeg tredde en sokk over den og gjorde opptak på beats. Jeg var 2pac frelst, og laget coverlåter av sangene hans. Senere skrev jeg mine egne tekster og gjorde opptak av de. Låtene ble småhits på skolen og hjemme i Drammen. Senere på VGS tok jeg opp musikken igjen og gjorde skolehits på nytt. Jeg husker hver nervøs jeg var på skoleavslutningene siden jeg alltid var den sto for musikkunderholdningen. Etter VGS begynte jeg med russemusikk og gjorde meg kjent med navnet Freddy Genius, et navn som ble svært ettertraktet i russeverden, helt til jeg en dag begynte å skrive for Dj Broiler. Etter at de sluttet med norsk tekst tok jeg over stafettpinnen og er i dag Freddy Kalas.

Du er best kjent for å skrive norske hits, nå deltar du i MGP med en låt på engelsk. Fortell oss litt om det valget?
Valget var enkelt. Skal man nå et større publikum, som i utlandet, bør fremførelsen være lett forståelig for utenlandske lyttere.

Det ble mye oppstyr rundt deg og låta di da du måtte endre «Happy Rush» til «Feel Da Rush», men på kort tid snekret du sammen et nytt refreng. Kan du si noe om hvordan du jobber når du lager låter?
Måten jeg lager musikk på er svært variabel. Ideer kan komme etter instrumental. Og instrumental kan komme etter tekst og melodi-ideer. De beste ideene kommer jeg på da jeg er helt alene og helst når jeg ligger hjemme i senga etter en røff bytur, da er hjernen som regel i ordentlig festmodus og ideene renner ut av hodet på meg.

Hva håper du å få ut av MGP-deltakelsen? Og hvordan ser du for deg at det kan være med på å forme din vei videre som låtskriver og artist?
Først og fremst er det viktig for meg å representere landet mitt på en «kul» måte, derfor har jeg valgt denne låta jeg har gjort. Jeg har i tillegg gjort stor suksess med denne sjangeren på norsk, så jeg tenker at da må den jo nesten funke på engelsk også. Målet mitt er også å bli hørt i utlandet og utvikle meg på en helt ny plattform.

Jobber du for tiden med et album eller noen andre morsomme prosjekter?
Jeg brygger alltid på mange spennende prosjekter, hva vil jeg enda ikke avsløre.

kalas

Mange sier at din opptreden kan bli årets «pizzalåt», de sammenligner deg altså med Staysman og Lazz sin opptreden fra MGP i fjor, men hva kan vi forvente når du entrer scenen i Spektrum på lørdag?
Denne låta er noe helt annet enn en pizzalåt spør du meg, men kall det hva du vil, hehe. Publikum kan forvente masse energi, eufori og en skikkelig touch av karibiske vibber.

Har du, slik som nordmenn flest, noe forhold til MGP eller Eurovision fra tidligere?
Har så klart fulgt med på MGP-sirkuset siden jeg var bitteliten. Renspikket Norsk underholdning! Helt konge å være en del av.

Hva vil du si er tidenes beste MGP/ESC-låt eller øyeblikk?
Fjorårets låt «Heroes» er mitt beste musikkøyeblikk sånn rent musikalsk. Det finnes mange andre gode også. Jeg liker spesielt de østeuropeiske låtene og showene, de skiller seg ut og blir liksom litt – morsomme ??

Hvis du måtte velge én av årets MGP-artister til å bli med på låta di, hvem ville du valgt og hvorfor?
Det måtte vært Makeda. Eksotisk og cool stemme. Ville funka noe helt villt på duet.

Og til slutt; Har du en hilsen til escNorges lesere?
Jeg skal gjøre mitt aller beste for at du skyter opp av sofaen, åpner din eldste årgangsvin og danser så vilt at Ikeasofaen knekker. Hadde blitt evig takknemlig om akkurat DU hadde stemt på meg.

8Fra pressekonferansen hos NRK 19.01.16


Freddy Kalas har fått startnummer 6 i MGP-finalen på lørdag. Begivenheten sendes direkte fra Oslo Spektrum, hvor ti bidrag skal kjempe om æren av å representere Norge i den internasjonale Euro-vision-finalen i Stockholm. Sendingen starter kl. 20.55 på NRK1.

escNorge ønsker Freddy lykke til med prøver og forberedelser frem mot lørdagens finale!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien