Dagens bidrag: Island

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Island.


ISLAND
Hovedstad: Reykjavik
Antall innbyggere: 323 002
Landets kringkaster: RUV
Debuterte i ESC: 1986
Beste plassering så langt: 2. plass i 1999 og 2009.
Dårligste plassering så langt: Sisteplass og 0 poeng i 1989.

I fjor ble Island tredje sist i sin semifinale, og man kan godt si at dette resultatmessig er landets labreste resultat til i dag.


Islands Söngvakeppnin, er nå veletablert som øyas nasjonale utvelgelse. Her har landet vært flinke til å promotere islandsk i sine hjemlige finaler, men stort sett har vinnere oversatt sine låter til engelsk foran selve Eurovision.

I år lempet imidlertid RUV noe på reglene, og tillot også engelske versjoner av bidragene i finalesendingen. Vinneren, Hear Them Calling, er også en låt som opprinnelig ble skrevet på engelsk.

  Bidraget fremføres av et ansikt vi har sett før i en ESC-finale: Greta Salóme Stefansdottir. I 2012 i Baku stod hun på scenen sammen med Jonsi og fremførte bidraget Never Forget. Det holdt til en finaleplass, men der ble Greta og låten henvist nokså langt nede på den endelige resultatlisten med en 20. plass.

I likhet med dette bidraget, er årets Hear Them Calling skrevet av Greta selv – og ser vi på forhåndstipsene, tror mange at sjansene til en forbedring av Baku-resultatet absolutt er til stede. Bidraget har noen svake referanser fra både irske og islandske tradisjoner, men Greta har også fått noe kritikk for å ha hentet inspirasjon til fremførelsen fra minst to tidligere svenske vinnerlåter.

greta salome

Hjemme på Island var Greta frem til 2012 først og fremst kjent som en talentfull fiolinist, et instrument hun også har en mastergrad i. Store deler av året går med til turneer og opptredener, både med det hjemlige symfoniorkesteret – og som innleid fiolinist i andre forestillinger.

Fiolinen blir i år imidlertid liggende igjen i kofferten.

Hear Them Calling hadde på islandsk tittelen Raddirnar, som betyr «stemmene». Dette visualiseres nokså kraftig i sceneshowet, der det mørke og skumle skal vike for de positive stemmene som omgir oss på alle kanter.

Etter den islandske finalen, har låten fått en forsiktig oppussing, der bidraget i dag fremstår hakket mer kraftig og arrangert enn tidligere i vår.

Island starter i år i første semfinale, der Greta skal synge Hear Them Calling som nummer 16 – klemt inn mellom Montenegro og Bosnia-Hercegovina.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien