Dagens bidrag: Litauen

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Litauen.

LITAUEN
Hovedstad: Vilnius
Antall innbyggere: 2 878 696
Landets kringkaster: LRT
Debuterte i esc: 1994
Beste plassering: 6 i finalen i 2006
Dårligste plassering: Sisteplass i 1994

Litauen debuterte i Eurovision i 1994. Debuten endte med sisteplass med 0 poeng, og satte dermed det man kan kalle en standard for landet. Det er langt mellom topplasseringene for det lille landet. I 2006 klarte de å oppnå en sjetteplass i Athen. I fjor oppnådde Vaidas og Monika en attendeplass i finalen.

I Litauen har kringkasteren utviklet en lang og komplisert utvelgelse. Hele tolv show ble det i år, og seertallene nådde stadig nye høyder hver lørdag.

Årets litauiske representant heter Donny Montell. Han representerte Litauen i 2012 også, og er i år tilbake med en litt mer moderne låt. Låten han skal opptre med i Stockholm heter I’ve been waiting for this night, og er skrevet av Jonas Thander og Beatrice Robertsson.

Donatas Montvydas, som er Donny Montells egentlige navn ble født i 1987. Han har alltid hatt en interresse for musikk. Som mange av artistene som deltar i Eurovision, startet han sin karriere som barn. Da han var seks år gammel deltok Donny i sin aller første musikkonkurranse. Dette var en konkurranse som var spesielt laget for unge talenter.

Man kan trygt si at musikk og artisteri ligger i familien og blodet til Donny. Hans mor var gymnast, faren var trommeslager i et populært litauisk band og søsteren hans er proffesjonell danser.

Kanskje ga musikkonkurransen han deltok i som barn noe som ga mersmak. Hele fem ganger har Donny prøvd seg i Litauens nasjonale utvelgelse. To av de har han som kjent vunnet.

Når det gjelder musikalske forbilder er det Michael Jackson, Freddie Mercury og Queen som gjelder. Hans far har også vært et stort forbilde for artisten.

Litauen og Donny stiller i år i den andre semifinalen med startnummer ni. Med et friskere og mer moderne bidrag enn tidligere, er sjansene store for at Litauen går til finalen for andre året på rad.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien