Dagens bidrag: Makedonia

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artistene, hvem som har skrevet bidragene og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Makedonia.

Makedonia
Hovedstad: Skopje
Antall innbyggere: 2 069 162
Landets kringkaster: Makedonska radio televizija (MRT)
Debuterte i ESC: 1998
Beste plassering: 12 i finalen (2006), 9 i semifinalen (2005, 2007, 2012)
Dårligste plassering: 19 i finalen (1998, 2002), 16 i semifinalen (2011, 2013)

Makedonias «debut» endte dårlig i 1996, da Kaliopi ikke kvalifiserte seg til finalen. I 1998 kom den endelig debuten, men her ble det bare 19. plass. Bare bidraget i 1996 har gjort det dårligere, med en 26. plass i den uoffisielle kvalifikasjonsrunden. Fra 2004 til 2009 fikk landet bare niende- og tiendeplasser i finalen, men ble snytt for to av dem da de ble vraket av juryen til fordel for Sverige i 2008 og Finland i 2009. De åtte av 15 gangene landet har kvalifisert seg til finalen har plasseringene lagt jevnt mellom tolvte og 19. plass i finalen.

Den makedonske kringkasteren MRT har som regel brukt Skopje Fest når de skal finne et bidrag, men i år gikk de for en intern utvelgelse. Låten ble presentert i programmet Kaliopi za Makedonija (Kaliopi for Makedonia). I år ville MRT ha tilbake Kaliopi til å representere Makedonia. Hun representerte landet med «Crno i belo» i 2012, og sikret Makedonia 13. plass og landets nest beste plassering hittil. Hun «representert» også Makedonia i Oslo i 1996 med «Samo ti», men gikk ikke videre til finalen. Makedonia ble strøket fra papiret, og deltok offisielt ikke dette året. I Stockholm skal Kaliopi fremføre «Dona», på makedonsk. Låten er skrevet av Kaliopi og Romeo Grill.

kaliopi

Kaliopis fulle navn er Kaliopi Bukle. Hun ble født 28. desember 1966 i Ohrid i daværende Jugoslavia, nå Republikken Makedonia. Bare ti år gammel vant hun sangkonkurransen Zlatno Slavejče, og dro senere på turné i Tsjekkoslovakia, Jugoslavia og Østerrike. Interessen for musikk har vært stor, og hun har blant annet gått på musikkskole. Sammen med Romeo Grill startet hun bandet Kaliopi. De ga ut flere singler og album, og flyttet til Sveits, før bandet gikk hvert til sitt.
De seneste årene har Kalipoi blant annet vært dommer i den makedonske versjonen av Idol og gjenopptatt samarbeidet med Romeo Grill, som hun skrev sitt Eurovision-bidrag «Crno i belo» sammen med. Hun har også gitt ut albumet Melem samt singlene «Mojot Dom», «Poželi» og «Jutro», før hun nå skal tilbake til Eurovision-scenen.

Både i år og i 2012 ble Kaliopi valgt internt, men i 1996 vant hun Skopje Fest. Hun har også prøvd å representere Makedonia ved flere anledninger. I 1998 kom hun på niendeplass i den nasjonale finalen. I 2005 skulle hun fremføre et bidrag i den nasjonale finalen, men trakk seg fordi fjorårets representant hadde blitt valgt internt, noe hun også ønsket å bli. Hun var likevel en del av konkurransen ettersom hun hadde skrevet låten «Ne», som kom på tredjeplass, for en av de andre deltakerne. Året etter ble hun med igjen, denne gangen som artist og låtskriver med låten «Silna», som endte på sjetteplass. Også i 2009 prøvde hun seg, men måtte se seg slått på målstreken.

Makedonias bidrag, «Dona» av Kaliopi, deltar i år med startnummer åtte i den andre semifinalen. Om det blir finaleplass på Makedonia blir dette første gang siden sist Kaliopi deltok.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien