Dagens bidrag: Malta

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artistene, hvem som har skrevet bidragene og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Malta.

Malta
Hovedstad: Valletta
Antall innbyggere: 445 426
Landets kringkaster: Public Broadcasting Services (PBS)
Debuterte i ESC: 1971
Beste plassering: 2. plass i finalen (2002, 2005), 4. plass i semifinalen (2013)
Dårligste plassering: 24. plass (2006) og 18. plass (1971, 1972) hvor landet havnet helt sist, 25. plass i semifinalen (2007)

Malta fikk en dårlig start i Eurovision Song Contest. Debutåret endte med sisteplass, og de gjentok fiaskoen året etter. Begge disse årene ble bidragene fremført bare på maltesisk, noe som ikke har skjedd siden. De ble så borte noen år, før de kom tilbake med et bidrag i 1975. Så holdt de seg unna konkurransen helt frem til de sendte et bidrag i 1991. Landet har tre sisteplasser, to andreplasser og to tredjeplasser å skilte med, ellers har plasseringene vært svært varierte. Den ene andreplassen fra 2002 var det Ira Losco, årets representant, som tok med seg tilbake til Malta. Selv med dårlige plasseringer er Malta et av de mest suksessfulle landene som ikke har vunnet.

Maltas kringkaster PBS er ivrige når det gjelder å lage nasjonal finale. I år gikk de for Malta Eurovision Song Contest 2016, der 20 bidrag deltok. To av dem ble faktisk fremført av Ira Losco, men ingen av låtene hun deltok med er å se i Eurovision i år. Losco gikk av med seieren i finalen, der 14 av de 20 bidrag var med. Hun hadde gått videre med låten «Chameleon» fra semifinalen, og gikk til slutt av med seieren med flest poeng både fra juryen og folket.

På Malta er det lov å endre låt etter man har vunnet, og denne muligheten valgte Losco å benytte seg av. Den nye låten, «Walk on Water», ble senere presentert på TV-kanalen TVM. Låten har Losco skrevet låten sammen med Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren og Molly Pettersson Hammar. Låtskriverne, med unntak av Losco, har blant annet deltatt i Melodifestivalen. Larsson og Lundgren var også låtskrivere på det svenske Eurovision-bidraget «Las Vegas» i 2005.

ira losco kris micallef

Ira Losco M.Q.R. ble født 31. juli 1981 i Sliema på Malta. Hun har fått Midalja għall-Qadi tar-Repubblika av Maltas president, og har derfor M.Q.R. bak sitt navn. Som ung startet hun bandet Tiara, som ble oppløst en stund etter Loscos første Eurovision-deltakelse. I 2002 fikk nemlig Losco representere Malta i Eurovision Song Contest. Der havnet hun på andreplass med låten «7th Wonder» som fikk 164 poeng. Maltas beste plassering, og tredje beste poengsum per idag. I 2003 fremførte hun «Reaching Higher», kjenningsmelodien til Xth Games of the Small States of Europe, under åpningsseremonien til lekene.

Siden den gang har hun vært med i en rekke reklamer og engasjert seg i kampen for homofiles rettigheter på Malta. Hun støtter også en organisasjon for hjemløse, og reiser rundt til skoler og holder foredrag. Det har heller ikke vært mangel på album og singler. Helt siden 2000 har det kommer ut opp til flere i året.

Allerede i 2000 hadde hun to låter med i den nasjonale maltesiske finalen, som endte på sjette- og sjuendeplass. Det falt tydeligvis likevel i smak å delta, for året etter deltok hun med hele fire låter. Der kapret hun blant annet andreplassen. I 2002 vant hun med «7th Wonder», og ble Maltas representant i Tallinn, men hun fikk også en tredjeplass. Så ble det stille fra Losco, før hun igjen inntok scenen på Malta med to bidrag i år. Det ene røk ut i semifinalen, mens det andre vant. Noe som gjør at hun i år skal fremføre «Walk on Water» for Malta i Stockholm.

Maltas bidrag, «Walk on Water» av Ira Losco, deltar i år med startnummer 18 i den første semifinalen. Om Losco klarer å gjenta bragden fra 2002 får vi se 10., og kanskje også 14. mai, i Stockholm.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien