Dagens bidrag: Slovenia

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 42 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets dagens bidrag går alfabetisk, og derfor er Slovenia dagens bidrag.


Slovenia
Hovedstad: Ljubljana
Antall innbyggere: 1 983 412
Landets kringkaster: RTVSLO
Debuterte i esc: 1993
Dårligste plassering: 25.plass i finalen i 2014 (Tinkara Kovač)
Beste plassering: 7 plass i 1995 (Darja Švajger) og 2001 (Nuša Derenda)

Slovenia debuterte i Eurovision i 1993 og dette blir deres deltagelse nummer 22 i rekken. Deres beste resultat er 7.plass som de har oppnådd to ganger, henholdsvis i 1995 med Darja Švajger og låta «Prisluhni mi» og i 2001 med Nuša Derenda og «Energy». I fjor deltok Slovenia med ekteparet og duoen Maraaya med låta «Here For You». De var en av de store fan-favorittene i fjor, men måtte til slutt ta til takke med 14.plass i finalen.

Som de foregående årene valgte RTVSLO og arrangere en finale for å finne Slovenias representant for Eurovision 2016. I Slovenias nasjonale finale stod ti artister og bidrag klare til å kjempe om retten til å representere Slovenia i Stockholm. En ekspertjury bestemte hvilke to bidrag som skulle gå videre til superfinalen. Det stod til slutt mellom Raiven og ManuElla og nå var det var ene og alene tvseerne som skulle bestemme vinneren. Det skilte kun 127 stemmer mellom første og andreplass, men vinneren ble ManuElla med låta «Blue And Red».

Bidraget ManuElla skal delta med i Eurovision heter som nevnt «Blue And Red» og er en låt i sjangeren countrypop. Musikken er komponert av artisten selv og Marjan Hvala. Teksten er skrevet av Leon Oblak. Manuela sier i et intervju med escNorge at «Blue And Red» handler om et forhold i livet som vi på et eller annet tidspunkt kommer til å møte på. Oppturer og nedturer. Fargen blå symboliserer de triste og ulykkelige følelsene, mens den røde fargen symboliserer kjærlighet og lidenskap. Det hun prøver å formidle i låten er at noen ganger kan det være best å gå hver sin vei og finne sin egen lykke.

ManuElla heter egentlig Manuela Brečko og er 27 år og er født i Celje i Slovenia. Manuela fant tidlig veien til musikken og allerede som seksåring lærte hun å spille trekkspill og når hun var tretten hadde hun sitt eget band der hun spilte bassgitar. Når hun var seksten deltok hun i et tysk talentshow med navn Das Supertalent der hun plasserte seg blant de 100 beste. I 2012 deltok hun i den nasjonale eurovision-utvelgelsen til Slovenia, der hun kom til semifinale.

Manuela har hatt en vanskelig tid de to siste årene da hun har mistet sin far som var hennes største fan og støttespiller, og har etter den vanskelige tiden bestemt seg for å lage sanger som gjør henne glad og gir henne styrke til å leve livet. Hun er utrolig rørt, stolt og takknemlig for oppgaven hun har fått om å representere Slovenia i Eurovision.

Slovenia deltar som land nummer 11 i den andre semifinalen torsdag 12.mai.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien