Globen synker på grunn av Eurovision

Siden SVT har flyttet inn i Globen har arenaen begynt å synke. Bare scenen alene veier 65 tonn, men ifølge sjefsprodusent for konkurransen, Johan Bernhagen, er det ingen grunn til bekymring.

Med bare få uker igjen til sendingene starter fikk Gomorron Sveriges seere en liten overraskelse på direkten mandag morgen, da Bernhagene fortalte at Eurovision har fått Globen til å synke. Det var Lotta Bouvin-Sundberg og Marianne Rundström som gjorde intervjuet med Bernhagene og lysprodusent Fredrik Jönsson, der programlederne fortalte følgende om innholdet i Globen: «Scenen veier 65 tonn, i taket er det 109 tonn utstyr og de siste ukene har 172 lastebillass med utstyr blitt lastet av i Globen».

– Hele Globen har faktisk sunket 3,5 centimeter, eller ikke sunket, den har blitt lavere. Det er ikke så bekymringsfullt som det høres ut, det kan ikke bli for mye og ingen trenger å være urolig, forteller Bernhagen i programmet.

Alt er godt planlagt

Lysdesigner Fredrik Jönsson er også rolig. Han sier at byggingen av scenen har gått bra takket være at «alt er ekstremt godt planlagt».

– Det er ett av verdens største underholdningsprogram, så det er virkelig stort. For å produsere selve seningen er det 250 personer på jobb. Det er jo enormt med lys og lyd og så er jo selve Eurovision så mye mer. Det skjer veldig mye i byen.

Som å gjøre alt på nytt

Dette er andre gang på få år at SVT arrangerer Eurovision, og gjestene får spørsmål om hva de har lært siden Eurovision i Malmö i 2013.

– Når jeg fikk sjansen til å jobbe med dette prosjektet, tenkte jeg «nå har vi gjort det ganske nylig og det er jo bare å gjøre det en gang til» – men sånn var det jo egentlig ikke, sier han og legger til:

– Alle arrangement og alle steder har helt ulike forutsetninger, og det her føles mye mye større. Det er en større by, det er betydelig flere land, vi har en storslagen arena.

– Det er litt som å gjøre alt på nytt.

Har backup-plan

Jönsson, som har ansvar for lyset, ser på det som en stor utfordring å lyssette 42 bidrag. Han forteller om sin største frykt.

– Ja det er strømbrudd. Men Eurovision er ekstremt, vi har veldig mye backup på Eurovision, alt er stort sett doblet på forskjellige måter og det gjelder også strømmen.

Allerede i helgen hadde stedfortredende artister gjennomgang av bidragene på scenen. Til tross for litt småproblemer, har de en god følelse på at det vil gå bra.

– Når vi kjører igang med de første gjennomgangene, og man står der og kjenner at alt starter, alt fungerer og det ser storslagent ut… Det er en sånn følelse der inne at man nesten må oppleve det, sier Bernhagen.

Eurovision Song Contest 2016 arrangeres i Globen 10., 12. og 14. mai.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien