Dagens bidrag: Spania

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artistene, hvem som har skrevet bidragene og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Spania.


SPANIA
Hovedstad: Madrid
Antall innbyggere: 48 146 134
Landets kringkaster: TVE
Debuterte i esc: 1961
Beste plassering: Seier i 1968 og 1969
Dårligste plassering: 25. plass i finalen 2013


Spania debuterte i Eurovision i 1961 og siden den gang har de deltatt hvert eneste år, noe som betyr at de er oppe i 55 deltakelser til nå. Tross sin lange historie i konkurransen har de bare vunnet to ganger, sist gang i 1969 der Salomé delte første plassen med Storbritannia, Nederland og Frankrike.
Siden 1999 har Spania vært en av «de fem store» landene sammen med Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Italia. Dette fordi landet er en av de største finansielle bidragsyterne til EBU.

I sine utvelgelser har landet variert i en rekke ulike varianter, alt fra interne valg, avstemninger på internett, ulike talent- eller sangkonkurranser til små og store nasjonale finaler. I år gikk de for en nasjonal finale der seks artister konkurrerte om billetten til Stockholm og da alle stemmene var lagt sammen ble det Barei med «Say Yay!» som gikk av med seieren. Barei har skrevet bidraget sitt sammen med Ruben Villanueva og Victor Pua.

barei

Barei, eller Bárbara Reyzábal González-Aller som er hennes fulle navn, ble født i den spanske hovedstaden i 1982. Barei har studert sang, tonespråk, gitar og piano, og har allerede 15 års erfaring som låtskriver og artist.
Som 16 åring begynte hun å spille inn cover av kjente låter fra artister som Christina Aguilera og Lara Fabian. I 2001 deltok hun i Benidorm International Song Festival som en del av duoen Dos Puntos, sammen med Gonzalo Nuche. De kom egentlig på en andreplass, men vinneren ble diskvalifisert og dermed gikk duoen av med seieren. Like etterpå flyttet Barei til Miami hvor hun begynte å spille inn demoer i latino-pop sjangeren, men det forble demoinnspillinger og etter hvert flyttet hun tilbake til Madrid.

I 2011 kom hennes første album på spansk «Billete para no volver». Etter dette albumet begynte Barei å slippe engelske singler som «Play», «Foolish NaNa» og «Wild Horses», sistnevnte har over 1,4 millioner visninger på Youtube.
Hennes andre album «Throw the Dice» kom i april 2015 og her kan man tydelig høre at hun finner inspirasjon i artister som Michael Jackson, Stevie Wonder, One Republic, Maroon 5, Sia og Pink, og at musikken hennes har innflytelse fra britisk pop, soul og funk.

2015 skulle bli et spennende år for Barei. Hun skrev låter for spanske artister som Malú og Edurne og for japanske May J. Barei. I juli varmet hun opp for Lenny Krawitz på Starlite Festival i Marbella og i september skrev hun låten «Time to Fight» sammen med Fernando Montesinos. Sangen ble kjenningsmelodien for Atresmedias dekning av UEFA Champions League.
I slutten av desember ble det kjent at Barei var en av seks finalister i den spanske utvelgelsen til Eurovision 2016, og med seieren i boks viser det seg altså at 2016 også blir et interessant år for den spanske artisten.

Spania med Barei i spissen deltar i Eurovision Song Contest finalen den 14. mai i Globen med låten «Say Yay».

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien