Dagens bidrag: Storbritannia

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 42 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Storbritannia.


STORBRITANNIA
Hovedstad: London
Antall innbyggere: 64 097 085
Landets kringkaster: BBC
Debuterte i ESC: 1957
Beste plassering så langt: Vinner i 1967, 69, 76, 81 og 1997.
Dårligste plassering så langt: Sisteplass og 0 poeng i 2003.

Britene og BBC er blant de fem store landene i konkurransen, noe som gir dem en sikker billett til finalene.


Opptredenen i Stockholm blir Storbritannias 59. i rekken. Landet har kun stått over to konkurranser, og dette var helt i tidenes morgen av ESC i 1956 og 1958.

Frem til tusenårskiftet var BBC omtrent garantert topp 10-plasseringer hvert eneste år, og rekken fra 1967 til 1978 med elleve påfølgende resultater i topp 4 skal vel bli vanskelig å overgås.

Storbritannia hadde i en årrekke sin «Song for Europe» som hjemlig utvelgelse, men etter fadesen i Riga i 2003 der også britene fikk sin forsmedlige 0-poenger – gikk kanalen i flere år stort sett for rent interne utvelgelser. Med unntak av 2009 og et Lloyd Webber-kompontert bidrag, kom slett ikke resultatene tilbake – og blandingen av talenter og noe overmodne artister, fikk publikum til å vurdere om BBC i det hele tatt tok konkurransen alvorlig.

I år har kanskje BBC forsøkt å vise nettopp det ved å arrangere sin første åpne uttakning på lange tider. Showet ble hetende Eurovision: You Decide og avkom med spennende artister og til dels store navn på låtskriversiden. Vinnerne ble allikevel en forholdsvis ukjent duo:

Joe Woolford og Jake Shakeshaft.

joe jake

Joe & Jake på 20 og 21 er allikevel ikke ukjente for det britiske TV-publikumet, da de i fjor høst var bitre rivaler i sesongens britiske utgave av The Voice.

Begge nådde langt i showet, men ble eliminert foran de endelige finalerundene.

Duoen fikk på forhånd av den hjemlige finalen fin mediaoppmerksomhet, der duoen ble lansert som en stor og kommende «bubling under» av britenes offisielle nettsted for UK Top 100.

Det blir også den andre opptredene fra en waliser på kort tid i konkurransen, da Joe er født i Wales. Forrige waliser så vi også i Sverige, da Bonnie Tyler opptrådde i Malmö for tre år siden. Joe er imidlertid kanskje den første britiske ESC-deltakeren som har walisisk som morsmål.

Låten Joe & Jake bidrar med heter låten You’re Not Alone, og man kan i lydbildet klart høre at man her har med et britisk bidrag å gjøre..

Bakmennene til bidraget er trioen Schwartz, Justin J. Benson og S. Kanes. Det ble først blant fansen spekulert i om dette kunne være pseydonymer for langt mer kjente navn, men navnene er reelle nok de.

Matt Schwartz, som også har proudsert låten, har arbeidet med de absolutte toppnavnene inn britisk pop – som Robbie Williams, Kylie Minogue og Olly Murs. Han har skrevet låter i en rekke sjangre og flere av disse har hatt stor suksess på de britiske listene.

S. Kanes er egentlig Siva Kaneswaran, medlem av boybandet The Wanted som har hatt stor popularitet på de britiske øyene.

Oddsen til duoen og britene i år ligger omtrent midt på treet, og bidraget har blitt helt greit mottatt av fans og presse. Ingen tror på britisk seier i år, men gjennomgangstonen er at britene har sendt et bidrag de kan stå riktig så inne for.

Hvor i startfeltet Joe & Jake skal starte i finale om drøye to uker, får vi ikke vite før etter den andre semifinalen i konkurransen. Før den tid skal det imidlertid trekkes hvliken halvdel vi vil finne bidraget i.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien