Eurovision tildelt Karlsprisen for europeiske medier

Torsdag kveld fikk ABBAs Björn Ulvaeus æren av å overrekke Karlsprisen for europeiske medier til Eurovision Song Contest. Generaldirektør Ingrid Deltenre og Eurovision-sjef Jon Ola Sand tok imot prisen på vegne av Den europeiske kringkastingsunionen.

Karlsprisen for europeiske medier ble opprettet i 2000, og blir delt ut til personer eller andre som bidrar til et europeisk fellesskap. Prisutdelingen fåregår i rådhuset til den tyske byen Aachen. I år var det Eurovision Song Contest som stakk av med prisen, og Deltenre og Sand møtte opp på vegne av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU).

Ingen grenser

Ulvaeus, som vant Eurovision Song Contest 1974 med ABBA, talte til gjestene.

– For meg er Eurovision Song Contest et kraftig symbol og jeg vil si, selv et våpen i kampen mot de mørke kreftene som vil dra oss tilbake til middelalderen igjen. Det er mer relevant enn noensinne. Jeg føler at disse timene, disse lyse, oppløftende timene når Eurovision-finalen er på lufta, det er én av få ganger nå til dags at Europa får kjenne på hvordan det er å bli forent; å leve i harmoni.

Ulvaeus sa også:

– Musikk har makt til å forene – det kjenner ingen grenser. I 60 år har ekteskapet mellom TV og musikk gjennom Eurovision Song Contest bringet nasjoner tettere sammen og dette er tydelig gjennom antall mennesker arrangementet når ut til, 199 millioner i 2015, og også gjennom antall nasjoner som deltar; fra 7 land i 1956 til de 42 som deltar i Stockholm om to ukers tid.

Et samlende prosjekt

– Det er en stor ære å motta denne anerkjente prisen, fra Charlemagne Medal Committee, nå som vi forbereder oss til å feire den 61. Eurovision Song Contest i Stocholm, sa EBU-generaldirektør Ingrid Deltenre.

– For 60 år siden ble den første Eurovision Song Contest holdt med formål om å bringe nasjoner sammen. Musikk kjenner ingen nasjonale grenser og gir et felles språk for oss alle. Vennskapet som dannes mellom de konkurrerende artistene fra over 40 nasjoner kommer gjennom skjermen til publikum som ser på hjemme. Det faktum at Eurovision Song Contest er så populært i en stadig mer polarisert verden viser at forskjellene er mindre enn vi tror, la hun til.

Jon Ola Sand, sjef for Eurovision Song Contest, er også glad for å at konkurransen har fått tildelt prisen.

– Vårt motto i Stockholm er «Come Together» og jeg er stolt over at Eurovision Song Contest fortsatt gir en unik mulighet for publikum fra hele Europa og utover for å gjøre nettopp det i løpet av tre store direktesendte show hvert år. EBU er begeistret over å bli tildelt denne prisen av Björn Ulvaeus fra uten tvil den mest vellykkede Eurovision-vinneren gjennom tidene, ABBA. Han gir fortsatt inspirasjon for dagens artister som konkurrerer i verdens største musikkunderholdningsshow.

Eurovision Song Contest 2016 blir arrangert 10., 12. og 14. mai i Stockholm.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien