Dagens bidrag: Sverige

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere gjennom alle de konkurrerende bidragene – 43 i tallet. Gjennom denne serien skal vi gjøre dere bedre kjent med artisten(-e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets ‘dagens bidrag’ går alfabetisk, og det er vertslandet Sverige som står for tur i dag.


SVERIGE
Hovedstad: Stockholm
Antall innbyggere: 9,8 millioner
Kringkaster: SVT (Sveriges Television)
Debuterte i ESC: 1958
Beste plassering: 1. plass (1974 – Waterloo; 1984 – Diggi Loo, Diggi Ley; 1991 – Fångad av en stormvind; 1999 – Take Me To Your Heaven; 2012 – Euphoria; 2015 – Heroes)
Dårligste plassering: 11. plass og utslått i semifinalen i 2010 (This Is My Life)


Sverige arrangerer i år hele Eurovision Song Contest, og det var dermed – om mulig – knyttet enda større spenning enn vanlig til hvem som skulle gå av med seieren i Melodifestivalen, den kanskje mest populære nasjonale utvelgelsen i Europa. Etter hvert som delfinalene rullet over skjermene, ble det imidlertid klart at årets Melodifestival var en av de mest åpne på lenge. Ingen storfavoritter utpekte seg før en spedbygd 17-åring som sang engelsk med britisk aksent gikk på scenen i den fjerde delfinalen og på tre minutter snudde konkurransen på hodet.

Frans Jeppsson-Wall ble med dette skutt tilbake i rampelyset, om lag ti år etter at han gjorde suksess som barnesanger på to ulike fotballåter. I 2006 bidro han på hyllingslåten til Zlatan Ibrahimovic, Who’s da Man, og i 2008 medvirket han i Sveriges offisielle låt til fotball-EM, Fotbollsfest. Men så ble det stille rundt artisten Frans mens han fokuserte på skole og utdanning. Med deltakelsen i Melodifestivalen 2016 gjorde han så comeback med et brak.

 Etter opptredenen i delfinalen, der han gikk direkte videre til finalen i Friends Arena, skjøt Frans til topps på bookmakernes lister. Knappe tre dager etter delfinalen lå hans bidrag If I Were Sorry på topps på Spotify-listen med 1,5 avspillinger, og favorittstempelet viste seg å holde helt til mål. Under finalen den 12. mars fikk han nest flest poeng av de internasjonale juryene, et knapt poeng bak Oscar Zias Human, og med 14,4% av publikumsstemmene sikret han seg sammenlagtseieren med 156 poeng mot Zias 132.

Frans og hans neddempede If I Were Sorry blir dermed Sveriges bidrag på hjemmebane i Globen i Stockholm i mai. Frans er med dette den yngste svenske ESC-representanten siden Carola sang Främling som 16-åring under finalen i München i 1983. Han kommer fra Ystad i Skåne og har familiebakgrunn fra både Sverige, Nigeria og England. Hans nigerianske far er nemlig bosatt i England, og Frans har tilbrakt deler av oppveksten sin på de britiske øyer. Blant annet studerte han musikk i London i ett år da han var 15. Nå går han naturfaglinjen på gymnaset, men er ikke fremmed for å satse på musikken som levebrød.

frans scene

If I Were Sorry har Frans vært med på å skrive sammen med Fredrik Andersson, Michael Saxell og Oscar Fogelström. Selv sier han at det tok omtrent en og en halv time å skrive ESC-bidraget.

– Låten handler om en situasjon jeg har vært i flere ganger, og med ulike personer. Det har ikke alltid handlet om kjærlighet, men mer om skuffelse og at man befinner seg i en situasjon som ikke er så lett… der man selv også har begått feil, forteller Frans til den svenske avisen Aftonbladet.

Foreløpig er Sverige det eneste landet som har fått sitt startnummer i finalen, og Frans skal gå på scenen som nummer ni i den store finalen den 14. mai. Sverige pleier tradisjonelt å plassere seg høyt på bookmakernes lister, og at deres bidrag i år ikke helt passer inn i den vanlige schlagerpop-formen som ‘söta bror’ lenge har vært kjent for, har ikke endret på dette. I skrivende stund ligger Frans og If I Were Sorry på en sterk 4. plass på bettinglistene, og mye tyder dermed på at Sverige vil gjøre det atskillig bedre i år enn sist gang de var vertskap for Eurovision – da Robin Stjernberg endte på en moderat 14. plass i finalen i Malmö.

Hvorvidt det kan rekke hele veien til topps og gi Sverige deres 7. seier i ESC får vi svar på rundt midnatt den 14. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien