Dagens bidrag: Tsjekkia

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere gjennom alle de konkurrerende bidragene – 43 i tallet. Gjennom denne serien skal vi gjøre dere bedre kjent med artisten(-e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets ‘dagens bidrag’ går alfabetisk, og det er Tsjekkia som står for tur i dag.


Tsjekkia

Hovedstad: Praha
Antall innbyggere: 10 538 000
Kringkaster: CT
Debuterte i ESC: 2007
Beste plassering: 2015 – 13. plass i semifinalen
Dårligste plassering: 28. og siste plass i semifinale i 2007 og 18. og sisteplass (med 0 poeng) i semifinalen i 2009

Tsjekkia har en bedrøvelig statistikk i Eurovision Song Contest. Siden debuten i 2007, som endte med sisteplass i semifinalen, har de enda ikke kommet til finalen i deres fire forsøk. To sisteplasser, en nest sisteplass og en 13. plass i fjorårets semifinale er det har Tsjekkia har klart hittil. Dette har også satt sitt preg på populariteten i konkurransen i hjemlandet og lav interesse og lave seertall holdt Tsjekkia tilbake fra ESC i 2010-2014 etter å ha deltatt i 2007-2009. I 2015 valgte de derimot å prøve seg på nytt. De sendte to hjemmekjære vokalister, Václav Noid Bárta og Marta Jandová, med låten Hope Never Dies. Uheldigvis for dem endte det ikke med finaleplass i 2015 heller. 33 poeng og 13. plass ble resultatet. Heldigvis ga ikke tsjekkerne opp. De har altså valgt å delta på nytt.

Deres artist i år er valgt fullstendig internt og det var lenge ikke kjent hvem som skulle representere landet i årets ESC. 10. mars ble det offenliggjort at Gabriela Gunciková var deres representant og låten hun skal synge heter I Stand. Låten ble offentliggjort 11. mars med en tilhørende video og er en av årets få ordentlig ballader. Låten er skrevet av et internasjonalt team, nemlig Christian Schneider, Sara Biglert og Aidan O’Connor.

Gabriela Guncíková ble født 27. juni 1993 i byen Kromeriz, ikke langt fra den Slovakiske grensen. Hun kom først frem i rampelyset som 18-åring i den tsjekkiske/slovakiske versjonen av Idol (Cesko Slovenská SuperStar) der hun kom helt til finalen, men måtte se seg slått av Lukas Adamec. Allikevel fikk hun platekontrakt og ga ut sitt første album samme året. Med dette vant hun prisen som beste nye artist under den Tsjekkiske versjonen av «Spellemannsprisen». Hun deltok også i den slovakiske versjonen av Skal Vi Danse der hun endte på en syvende plass. I 2013 ga hun ut sitt andre album.

gabriela


Bilde: Yan Renelt

I 2013 flyttet hun til California for å bli en bedre sanger og gikk i lære hos en anerkjent sanglærer. Etter dette har hun vært vokalist i bandet Trans-Siberian Orchestra under hele 120 show rundt om i USA. Nå er derimot tid for å jobbe med solokarrieren igjen og hun er veldig glad for å kunne representere Tsjekkia i årets Eurovision Song Contest.

Tsjekkia deltar i semifinale 1 og er plassert rett etter en av forhåndsfavorittene, Russland. Mange tror vokalprakten til Gabriela kan overraske mange under Eurovision – så forhåpentligvis for Tsjekkia bringer det dem til deres første Eurovision-finale.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien